Vijesti 06.12.2015.

Kako prezimiti – muči porodicu Savić iz Kozarca

ČITANJE: 2 minute
Porodica Savic Kozarac
Porodica Milice Savić (16) iz Kozarca, kod Prijedora, nadarene djevojke koja je izdala prvi roman pod nazivom “Lastavica”, i dalje se nalazi u teškoj ezgistencijalnoj situaciji i potrebna im je pomoć.

Nakon smrti oca ovoj djevojci ostali su “rupa na duši” i briga o nezaposlenoj bolesnoj majci i bratu, a pored svakodnevnih školskih obaveza ovih dana Milica razmišlja o tome kako svojoj maloj porodici da obezbijedi sigurnu i udobniju zimu u kući, koja već godinama prokišnjava.

Prema njenim riječima, trebaju im, za početak, šporet i drva za ogrev.

-Već godinama živimo u kućici koja prokišnjava, koja uz to nema ni poda, a prozori su stari preko 30 godina. Zbog svega toga u unutrašnjosti kuće stvorila se velika količina vlage. Nas troje spavamo u jednoj koliko-toliko uslovnoj prostoriji na starim krevetima. Nije lako učiti, ali i dočekivati zimu u neuslovnom domu. Dok je bilo lijepo vrijeme moglo se nekako pisati i učiti napolju, sada strahujem od dolaska zime- istakla je Milica.

Iako živi u teškim uslovima, ova djevojka voli pomagati drugima, pa tako kad mališanima iz komšiluka zatreba pomoć u školi ona im rado izlazi u susret.

Takođe, trenirajući karate uspjela je da očvrsne i uhvati se u koštac sa životnim problemima. I ona kao i njeni vršnjaci poželi bolji telefon, ali onda se okrene oko sebe i vidi brojne egzistencijalne probleme.

-Majka mi je na birou za zapošljavanje i bolesna je, očeva smrt je baš uticala na njeno zdravlje. Brata ne smijem ostavljati samog jer boluje od epilepsije još od djetinjstva. Spavamo svi u jednoj sobi. Kad bih mogla imati svoju sobu da na miru učim, pišem, odmaram se, to bi bilo ispunjenje jednog sna- kaže nam Milica.

Svi koji žele da pomognu Milici Savić kako bi ona i njena porodica prezimili nadolazeću zimu mogu se javiti na broj telefona 061/997-003.

(NN)