Magazin 05.12.2015.

Kako pronaći savršenu lokaciju za fotografisanje portreta?

ČITANJE: 5 minuta
Portret 2
Jedan od najznačajnijih aspekata kod portretne fotografije je odabiranje savršene lokacije. Odabir lokacije će uticati na sve ostalo u vezi tog portreta: koje osvjetljenje i rekvizite da koristite, koju garderobu bi osoba koju fotografišete trebalo da nosi, kojih boja, kao i koja je najbolja poza koju treba da zauzme.

Fotografisanje u studiju sa jednostavnom pozadinom je najbolji izbor, ali to može biti skupo, a pri tom nije nimalo originalno. Možete dobiti mnogo zanimljiviju i originalniju fotografiju tako što ćete koristiti malo svoje mašte i izabrati neobičnu lokaciju za fotografisanje.

Kako naći savršenu lokaciju za fotografisanje portreta

1. Izaberite mjesto koje ima značenje

Odolite izazovu da izaberete najzgodniju, najlakšu lokaciju. Na primjer, ako živite blizu nekog lijepog parka, pašćete u iskušenje da ga automatski izaberete za svoju lokaciju fotografisanja. Iako vam na prvi pogled to djeluje zgodno i prikladno, ne mora da znači da je uvijek i najbolje rješenje. Imajte na umu da je svaka osoba koju fotografišete jedinstvena individua, sa svojim posebnim karakterom. Ta jedinstvenost i posebnost je nešto što želite da uhvatite i prikažete na portretu, pa tako treba da izaberete lokaciju koja najviše odgovara toj osobi. Nađite vremena da malo upoznate osobu koju treba da fotografišete, saznajte koji su joj hobiji, omiljena mjesta i pokušajte to da prenesete na svoj rad. Ako ima kućnog ljubimca, fotografišite tu osobu sa kućnim ljubimcem, ako je muzičar, slikajte ga kako svira gitaru, bubnjeve…

2. Koristite prirodno osvjetljenje

Profesionalni fotografi se kunu u prirodno osvjetljenje, a neki čak i odbijaju da rade u drugačijim uslovima. Ako postoji mogućnost, izaberite neko mjesto sa puno prirodne svjetlosti. Ako fotografišete na otvorenom, bitno je da izbjegavate direktno podnevno Sunce koje pravi oštre sjenke. Ako baš morate da fotografišete u tom periodu dana, potražite mjesto sa blagim hladom ispod nekog drveta ili zasvođenog prostora, gdje će Sunčeva svjetlost biti mekša i više laskava. Ako imate mogućnosti, fotografišite u jutarnjim ili popodnevnim časovima, kada Sunce nije toliko jako. Ako pravite portret u zatvorenom prostoru, postavite osobu koja se fotografiše blizu nekog većeg prozora, kako biste iskoristili što više prirodne svjetlosti. U zavisnosti od vašeg budžeta i opreme kojom raspolažete, u ovakvim situacijama možete po potrebi dodati adekvatno vještačko osvjetljenje.

3. Nađite zaklon u blizini

Kada fotografišete na otvorenom, uvijek postoji mogućnost da se vrijeme naglo pokvari i osujeti vaš pokušaj. Ponekad ćete morati da rizikujete i nadate se da ćete ostati suvi, ali takođe možete naći neku soluciju i osigurati se od lošeg vremena. Potražite lokaciju koja u blizini ima neko sklonište kao što je most, svod, paviljon ili neki kafić koji radi u to vrijeme. Ovo razmišljanje unaprijed vas zaista može spasiti od iznenadnog pljuska: ostaćete suvi, sačuvaćete vašu opremu da se ne ošteti, a i osoba čiji portret radite će ostati suva (što je veoma važno, pogotovo ako vas plaća za to). Ako se vrijeme zista pokvari i to potraje, možda ćete morati da odložite svoje fotografisanje za neki drugi dan, ali ako imate neki poluotvoreni zaklon i dokle god ima dovoljno svjetlosti možete napraviti zanimljive fotografije čak i u tim uslovima.

4. Izaberite mjesto koje je mirno

Prenatrpana mjesta, kao što su gradske ulice ili puni parkovi su najgore lokacije za portretnu fotografiju. Stalno ćete morati da čekate da se ljudi pomjere iz kadra, moraćete da odgovarate na pitanja radoznalaca, a i osobi koju snimate će biti jako teško da se opusti u takvoj situaciji. Pronalazak mirnog, izdvojenog i osamljenog mjesta i nije tako težak zadatak kao što možda djeluje na prvi pogled. Ako baš morate da snimate u gradskoj ulici, pomjerite se sa glavnog trotoara, sa jako prometnih dijelova. Nekad je dovoljno da se pomjerite svega desetak metara i da nađete mjesto na kome nećete biti uznemiravani. Naravno, najbolje je ako možete u potpunosti da izbjegnete gradsku vrevu i izaberete mjesta poput mirnih plaža, zelenih poljana ili šuma. Ova mjesta će vam pružiti divnu pozadinu, niko vas tu neće uznemiravati, a pružiće vam i širinu prostora i  mogućnost da eksperimentišete sa uglom, udaljenošću i uopšte sa kompozicijom fotografije.

5. Ne dozvolite da vas lokacija ometa – Kao što smo već rekli odgovarajuća lokacija je osnova za uspješan foto-portret, ali uvijek imajte na umu da pozadina nije glavni predmet vašeg posmatranja i ne dozvolite joj da nadvlada scenom. S  vremena na vrijeme tokom snimanja provjerite fotografije koje su urađene – ako vaš pogled više privlači okolina i pozadina umjesto osoba koju ste snimili, to znači da se pozadina previše ističe i da morate nešto da promjenite. Jednostavna i efektna tehnika u ovakvim situacijama je da više otvorite vašu blendu, što će izbaciti pozadinu iz fokusa, stvoriti efekat dubine na fotografiji i privući pogled posmatrača na glavni objekat posmatranja.

Odabir efektivne i adekvatne lokacije za portretnu fotografiju zahtijeva vrijeme i razmišljanje, ali je nešto na šta definitivno uvijek morate obratiti pažnju. Ako izaberete pravu lokaciju, vaše fotografije će pričati čitavu priču, uhvatićete suštinu osobe koja je fotografisana, njen karakter i napraviti zaista kvalitetnu umjetničku fotografiju.

(kakopedija.com)