Vijesti 23.04.2022.

Kako se ponašati u slučaju zemljotresa

ČITANJE: 3 minute

Svako podrthavanje tla uznemiri građane i izaziva strah, paniku i stres. Dobra informiranost i znanje u ovakvim situacijama mogu biti od velike pomoći stoga vas podsjećamo kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa.

Zemljotres nastaje usljed pomijeranja tektonskih ploča, kretanja Zemljine kore ili pojave udara. Posljedica toga je podrhtavanje tla zbog oslobađanja velike energije.

Jačina potresa zavisi od više faktora. Nasuprot rasprostranjenom uvјerenju da su to rijetke pojave, potresi se dešavaju vrlo često. Na sreću, najveći broj njih je slabijeg intenziteta i ne izaziva oštećenja. Potres se ne može predvidjeti, ali možemo naučiti kako se zaštititi.

Intenzitet potresa odražava rušilački efekt potresa na površini terena. Izražava se različitim skalam, najčešće Merkalijevom od 12 stepeni. Magnituda potresa, s druge strane, predstavlja jedinicu mjere količine oslobođene energije u hipocentru, u žarištu potresa.

Rihterovom skala nema gornju granicu, ali kako do danas nije zabilježen potres jačine 10, obično se predstavlja do 9 jedinica.

Smjernice za ponašanje nakon prvog udara potresa

Budite spremni za dodatne potrese. Ako je objekt oštećen, zbog mogućnosti nastanka jačeg potresa, napustite ga smireno, bez panike i po redu: majke s djecom, stari, bolesni, osobe s invaliditetom itd.

Ukoliko se nalazite u oštećenom objektu i osjećate miris plina ili vidite pokidane kablove, ne palite svijeće i šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija.

Ovo je nekoliko savjeta kako da se ponašate u slučaju potresa:
Provjerite da li je neko povrijeđen

Ne pomijerajte povrijeđene osobe

Pratite smjernice nadležnih organa

Koristite telefon samo u slučaju nužde kako se telefonske linije ne bi opteretile

Ne koristite automobile kako ne biste ometali spasilačke ekipe u obavljanju njihovih funkcija.

Izbjegavajte ulazak u kuću, pogotovo ukoliko postoje oštećenja, osjetite miris plina ili vidite oštećene kablove

Ukoliko vas potres zadesi u zatvorenom prostoru:

Sačuvajte prisebnost i ne paničite, panika može biti glavni krivac za nerazborito ponašanje koje se nakon prvog potresa očekuje, piše Klix.

Ne pokušavajte bježati, spustite se na pod i pokrijte glavu rukama

Ako vas je potres zatekao u nižim prostorijama stana/kuće, nakon prvih podrhtavanja izađite u slobodan prostor, udaljivši se pri tome od stabala, ulične rasvjete, električnih kablova i ostalih građevina.

Ako vas je potres zatekao na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola te rukama zaštitite oči

Odmaknite se što dalje od staklenih površina, vanjskih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može pasti, ne izlazite na terasu i balkon

Ako situacija dozvoljava, isključite sve izvore električne energije, plina i vode

Ako se nalazite u automobilu, ne zaustavljajte se ispod podvožnjaka, električnih kablova, i u tunelima, zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu

Ako ste na otvorenom, udaljite se od svih mogućih objekata i predmeta koji bi vas mogli ugroziti (pasti na vas) te zaštitite glavu rukama ili tašnom

Postupci ukoliko se nađete pod ruševinama:

Prekrijte usta tkaninom

Pokušajte na neki način skrenuti pažnju spasiocima (udaranje rukama o neki predmet, cijev itd.) Nemojte glasno vikati zbog velike prašine koja se u takvim slučajevima širi.

(A.M.)