Vijesti 25.11.2017.

Kako se rutinska kontrola kod Laktaša pretvorila u dramatičnu potjeru

ČITANJE: 3 minute

Od početka ove godine u RS je zabilježeno 15 napada i sprečavanja policijskih službenika u obavljanju dužnosti, te 110 prekršaja ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija. Posljednji takav slučaj desio se u Laktašima, kada je pljačkaš prijetio policajcu da će ga ubiti.

Naime, Mirko Kukić (52) iz Laktaša uhapšen je juče nakon što je poslije krađe pokušao pobjeći policiji, a zatim u njih uperio pištolj i prijetio da će ih ubiti.

Ovoj dramatičnoj situaciji prehodila je pojačana aktivnost policajaca na sprečavanju krađa i pljački kuća na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka.

– Tokom pojačanih aktivnosti, policajci su u Jakupovcima kod Laktaša uočili i zaustavili automobil „BMW“, zbog sumnje da je prije toga ovo vozilo korišteno prilikom teške krađe – rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović.

Dok su policajci kontrolisali vozača Gorana Babića (46), Kukić koji je bio na suvozačem mjestu, te je izašao iz auta i počeo da bježi.

– Policajac je odmah krenuo u potjeru za njim i ubrzo ga je sustigao. Međutim, tada se Kukić okrenuo izvadio pištolj, te ga repetirao i uperio u policajca. Policajac se nije uplašio Kukića, već mu je naredio da odloži pištolj. Kukić je to odbio i zatim ponovo zaprijetio policajcu i rekao da će ga ubiti. Poslije nekoliko trenutaka on je preskočio neku prepreku koja je tu bila i pobjegao – ispričao je izvor blizak istrazi.

On je pojasnio da je situacija bila veoma napeta, jer izgledalao je kao da će Kukić stvarno pucati na policajca, koji je veoma hrabro i profesionalno postupio. Prema našem izvoru da se policajac drugačije ponašao, vjerovatno bi Kukić pucao na njega.

– Riječ je o veoma dobrom policajcu, kojem nije prvi put da se našao u sličnoj situaciji. Nedavno je u Laktašima sam uhvatio dvojicu razbojnika poslije pljačke, a inače je na rukovodećoj funkciji u MUP RS – ističe naš sagovornik.

Istu noći organizovana je velika potraga za Kukićem, koji je kasnije pronađen i uhapšen.

– Prilikom hapšenja kod njega je pronađen pištolj sa kojim je ranije prijetio policajcu. Daljom kriminalističkom obradom nad njim, utvrđeno je da taj pištolj potiče iz krađe u Laktašima, kada je pored njega ukradena i veća količina novca – pojašnjava izvor blizak istrazi.

Na osnovu naredbe Osnovnog suda u Banjaluci, pretreseni su automobil, stanovi i druge prostorije koje koriste osumnjičeni.

Tom prilikom pronađeni su predmeti za koje se sumnja da potiču iz ranijih krađa i oni će poslužiti u daljem krivičnom postupku protiv njih.

Poslije kriminalističke obrade, oni su predati u nadležnost Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Kukić i Babić su od ranije poznati policiji po brojnim krivičnim djelima, a do sada su više puta hapšeni u raznim policijskim akcijama.

– Ovakvi i slični primjeri kojima su policajci svakodnevno izloženi tokom obavljanja svoje dužnosti, pokazatelji su rizika i opasnosti sa kojima se susreću i težine profesije koju obavljaju – rekla portparol PU Banjaluka Marija Markanović.

(EuroBlic)