Magazin 17.12.2015.

Kako se sije pšenica za božićnu trpezu?

ČITANJE: 1 minuta
bozic zito
Božićna trpeza nezamisliva je bez pšenice, a da bi lijepo rodila do januara – mora da se posadi u decembru.

Prema tradiciji, žito se sadi za Svetog Nikolu – 19. decembra. Može da se posadi u zemlju, ali postoji i jednostavniji način. Najvažniji savjet je da se žito preko noći ostavi da nabubri u vodi i da ga nikako ne kupujete u marketima, spakovanog u kese, jer ko zna koliko je zrno bajato i vjerovatno neće proklijati.

U plitku posudu treba staviti zemlju, poredati pšenicu, pa dodati još zemlje. Posuda se drži na sobnoj temperaturi, ali ne pored radijatora. Pšenica mora svakodnevno da se prska vodom ujutru i uveče. Pšenicu je prvih dana najbolje pokriti pamučnom mokrom krpom kako bi se održavali vlažnost i toplota i kako bi zrna ravnomjerno bubrila. Kada se pojave prve klice – tkanina se skida.

Međutim, jednostavnije je pšenicu poredati u tanjir. Najbolje je kada se na dno tanjira stavi vata koja održava vlažnost. Pšenica ne smije da pliva u vodi, jer će zrna istruliti.

Još prilikom sijanja treba ostaviti rupu za svijeću (čašicu za rakiju), jer će kasnije biti teško da se ubaci među zakorenjeno žito.

Prije nego što se stavi na sto, žito treba ošišati ravnomjerno makazama kako bi bilo ravno. Naime, rijetko se dogodi da sva zrna porastu iste visine. U sredinu se postavi svijeća i žito veže crvenom mašnom ili trobojkom.

(Novosti.rs)