Biznis 17.12.2022.

Kako se tokom inflacije kroasan pretvorio u fensi kanape

ČITANJE: 3 minute

Piše: Z. Međedović

Krajem prošlog mjeseca Centralna banka BiH objavila je da je projektovana inflacija 14,4 odsto u tekućoj godini, te se očekuje njeno usporavanje u naredne dvije. Ono što ne očekuju je vraćanje na višegodišnji prosjek zabilježen prije turbulentne 2022. godine. Pod takvim pritiskom očekuju takođe usporavanje lične potrošnje.

Međutim, nisu nam potrebne ni analize Centralne banke da vidimo zapravo gdje smo.

Ne treba se ni pitati da li je inflacija poput Grinča pokvarila praznični duh, to je golim okom vidljivo,a i u kojoj mjeri. Anketirajući brojne građane došli smo do jednog prostog zaključka: Najveća briga je postala obezbijediti prazničnu trpezu približno sličnu kao ranijih godina. Nečeg će kažu mnogi, ipak faliti.

Ne iznenađuje to s obzirom na činjenicu da je iz mjeseca u mjesec potrošaka korpa rasla, pa je za četvoročlanu porodicu porasla na vrtoglavih  3000 KM. Ako uporedimo plate u realnom sektoru koje su uglavnom na nivou zakonskih minimuma dolazimo do porazne računice: Plata pekara, vozača, trgovca… ne može pokriti ni mjesečne troškove hrane. Ne zaostaju u oskudici mnogo ni oni zasposleni sa visokom stručnom spremom.

Upitamo se onda ima li kraja rastu cijena, recimo mlijeka koje sada košta više od litre benzina? Niko nam više ne može odgovoriti od nadležnih da kraja ima. Diktira sve svjetsko tržište, kažu. A i iz EU, čiji smo svečano status kandidata dobili uz brojne čestitke, ne stižu baš tako pozitivne vijesti o korišćenju njihovih fondova. I njih čeka teška godina. Nas onda još teža.

Nedavno je u jednom bih trgovačkom lancu cijena obične plastične vrećice poskupila za pet feninga i dostigla sada već 15. Vjerujemo uz silna objašnjenja i uvjeravanja o rastu cijena sirovina, energenata da je i ekološki nerastvoriva plastična vrećica skuplja jer su troškovi prevoza za istu skočili.

Pekare su posebna priča. Izgleda da inflacija nije umanjila samo vrijednost novca i digla cijene već je nekako pojela i gramažu pekarskih proizvoda. Tako se jedan kroasan magično pretvorio u fensi kanape, ali sa cijenom od gotovo dvije marke.

Mogli bismo satirično nabrajati šta se sve u ovih godinu dana izobličilo do neprepoznatljivosti, ali nećemo baš biti na kraj srca , jer moramo reći da plate i penzije u RS jesu rasle, ali ipak nedovoljno za galopirajuću inflaciju, iako imamo najavu njihovog novog rasta od 1.januara.

Međutim, kao izgovor što nema ukidanja akciza, zamrazavanja cijena, te pravih mjera koje bi inflaciju suzbile, gotovo svaki put čujemo da je to problem decentralizovanog bih sistema. Sistema čija decentralizacija nije spriječila najavu povećanja plata izabranim i imenovanim funkcionerima u institucijama BiH za oko 1000KM, dok jedna čistačica sa svim uvećanjima ima platu od 642 KM.

Socijalni jaz, čini se nikad nije bio ovako dubok, a nakon najave povećanja cijena struje (koja jeste bila najniža za građane RS u odnosu na region) postavlja se realno pitanje na koje je na početku ovog teksta upozorila Centralna banka BiH, a to je na koji će nivo  lična potrošnje građana da padne u narednoj godini.

Šta nas u tom slučaju čeka, možda će izabrana i imenovala lica, kojima će se sudeći po svemu ispuniti novogodišnje želje, konačno znati odgovor.