Biznis 05.03.2016.

Kako su filteri na Instagramu promijenili svijet?

ČITANJE: 2 minute
instagram
Instagram je postao jedna od najpopularnijih društvenih mreža koju, za razliku od Facebooka i Twittera, koriste uglavnom mladi. Za uspjeh Instagrama najzaslužniji su filteri, koji nisu promijenili samo način na koji posmatramo fotografije, već i svijet uopšte.

Slike sa putovanja, žurki, ili nekog drugog događaja najčešće objavljujemo na svom profilu, jer želimo da naši pratioci steknu što bolji utisak o nama. Kao što grafički dizajneri putem bilborda i plakata utiču na kreiranje određenog brenda, tako i svi mi koji imamo Instagram profil možemo da kreiramo neku vrstu sopstvenog brenda.

Uz pomoć filtera već ste postali umjetnik

Filteri na Instagramu fotografijama daju umjetničku crtu i mijenjaju način na koji posmatramo zalazak sunca, koncerte, utakmice i još mnogo toga. Zahvaljujući tim filterima, vrlo lako možete da napravite fotografiju koja će izgledati kao malo umjetničko djelo.

Tokom svakodnevnog traganja za što boljom fotografijom kojom ćete se pohvaliti svojim pratiocima, vjerovatno niste ni primjetili da ste počeli da posmatrate svijet kroz naočare umjetnika.

Naglašene boje, sijenke, crno-bijele fotografije i ostale izmjene koje omogućavaju filteri, imaju ogroman uticaj na sve nas, pa se mogu porediti sa tehnikama koje koriste grafički dizajneri kako bi kreirali vrhunski dizajn.

Efektni trikovi za dizajniranje fotografija upotrebljavaju se prilikom kreiranja reklamnih bilborda, flajera i banera sa ciljem da snažno djeluju na širok krug ljudi. Ista situacija je i sa filtriranim fotografijama na Instagramu, koje vas navode da se poistovjetite sa drugim osobama ili zamislite sebe na nekom drugom mjestu.

Instagram je sa nekoliko desetina filtera uspio da “zaludi” oko 400 miliona ljudi, i taj broj ne prestaje da raste. Naravno, sve to je uticalo i na svijet dizajna.

Dizajn timovi, bez kojih ne može da opstane nijedna kompanija, upravo zbog toga sve više traže kreativne ljude sa kojima će raditi na kreiranju svojih brendova. Pored toga što lako dolaze do posla, oni koji se odluče da postanu grafički dizajneri su i odlično plaćeni u svim krajevima svijeta, a imaju mogućnost da rade i freelance.

(Kurir)