Vijesti 28.03.2018.

KAKO SU KRALI LAŽNI PROROCI: Državljani Srbije pljačkali i kuće pokojnika

ČITANJE: 2 minute

Šest državljana Srbije koji su osmunjičeni za seriju teških krađa u kojima su koristili različite taktike, uključujući i usluge proricanja sudbine, uhapšeno je u akciji banjalučke policije pod nazivom “Koral”.

Zbog serije teških krađa i krađa, banjalučka policija u akciji “Koral” uhapsila je šest državljana Srbije, a za njih se sumnja da su u svojim pohodima koristili različite taktike, uključujući i – usluge proricanja sudbine.

Štaviše, kako otkriva naš sagovornik, na meti su im bile i kuće čiji je jedan ukućanin umro.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da su uhapšeni Duško Novaković (23) i Katica Jovanović (52) iz Sombora, te Medena Pavlović (20), Snježana Novaković (35), Miroslav Jovanović (31) i Savica Petrović (28) iz Rume.

Krađe i teške krađe izvedene su uglavnom na području Banjaluke, Prnjavora, Laktaša i Čelinca, ali i u drugim opštinama, gdje je od 1. januara do 23. marta zabilježeno ukupno deset krivičnih djela.

To, međutim, nije sve, jer je jedna krađa zabilježena na području PU Mrkonjić Grad, a dvije na području PU Gradiška.

Njih sumnjiče da su golfom, jugom i FIAT-om dolazili do kuća, te da su, ako primijete da nema vlasnika, obijali prozore ili ulazna vrata, ulazi i krali pare, zlatni nakit i oružje. Ako, pak, kuća ne bi bila prazna, taktiku bi mijenjali.

“U slučajevima kada primijete vlasnika, osumnjičeni su dolazili do ulaznih vrata, nudili razne usluge proricanja sudbine, kao i prodaje odjevnih i ljekovitih predmeta”, pojašnjavaju iz policije.

Kada ih vlasnik pusti u kuću, žene, uz prethodni dogovor, zapričavaju ukućane.

“Jedna od njih bi potom, uz izgovor da mora u toalet, iskoristila nepažnju ukućana i krala novac i zlatni nakit”, kazali su iz policije.

Osumnjičeni su ukradene pare trošili, a zlato prepordavali u zlatarama.

“Ukupna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 12.500 KM”, saopštila je Marija Markanović, portparol PU Banjaluka.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da su zabilježeni slučajevi koji ukazuju da su lopovi pažljivo birali žrtve.

“Primjera radi, ulazili bi u kuće na kojim bi vidjeli smrtovnicu i onda tvrdili da su pokojnika znali, a zatim nastavili svoju priču – da je tu riječ o crnoj magiji, da je treba skinuti, da oni to mogu”, pojašnjava izvor “Nezavisnih”.

(Nezavisne)