Politika 10.10.2022.

Kako su Šarovićeva savjetnica i kadar PDP-a postali članovi CIK-a

ČITANJE: 3 minute

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 11. marta 2020. godine smijenjeni su članovi CIK-a Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Branko Petrić i Novak Božičković.

Na istoj sjednici, glasovima tadašnje većine u kojoj su, osim SDS-a i PDP-a, bili i poslanici iz Federacije, u najvećem broju iz SDA, reizabrani su novi-stari članovi Arnautović i Šantić, a iz reda srpskog naroda izabrani su novi – Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina.

Poslanik DF-a Zlatan Begić predložio je za člana CIK-a i jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali taj prijedlog nije usvojen jer nije bilo entitetske većine za smjenu Stjepana Mikića.

Iako zakon potpuno jasno kaže da članovi CIK-a ne mogu biti osobe koje su povezane s političkim strankama, u Bosni i Hercegovini je i to moguće.

Vanja Bjelica Prutina

Vanja Bjelica Prutina ima sasvim jasan stranački profil. Bila je savjetnica Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a, u vrijeme kada je on u Savjetu ministara BiH bio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. To je vidljivo i iz dokumenata o njenom imenovanju.

Dok je od 2014. do 2018. godine radila kao savjetnik, takva bliskost aktuelnom predsjedniku SDS-a nije imala obilježja konspiracije, jer su sarajevski mediji u proteklom mandatu Savjeta ministara BiH obavijestili javnost o strukturi savjetnika u ovoj instituciji, objavljujući čak i precizan iznos plate koju je Bjelica Prutina primala „savjetujući“ Šarovića – 1.808 KM.

Vanja Bjelica Prutina je radila u advokatskoj kancelariji koja je u ranijim procesima zastupala Mirka Šarovića gdje je stekla njegovo povjerenje, što je on „nagradio“ savjetničkom funkcijom u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a zatim i mjestom v. d. agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava. Od marta 2019. do februara 2020. godine je radila i u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH na čijem čelu je bila Semiha Borovac (SDA).

Ono što je takođe sporno za imenovanje Bjelice Prutine u CIK jeste i neispunjavanje jednog od glavnih uslova, a to je iskustvo u provođenju izbora. Imajući u vidu advokatsku, a poslije i savjetničku karijeru, pitanje je kada se mogla baviti poslovima u sprovođenju Opštih ili Lokalnih izbora u BiH.

Jovan Kalaba

Jovan Kalaba bio je član PDP-a i predsjednik Statutarne komisije te stranke. Bio je i na listama PDP-a na izborima, ali i dio vrha stranke.

Prema podacima i danas dostupnim na internet stranici istog CIK-a u koji je izabran, Kalaba je najmanje dva puta bio kandidat na listama Partije demokratskog progresa – 2004. i 2012. godine.

To dokazuju dokumenti. Prilikom Izvoda iz zapisnika sa 3. sjednice Statutarne komisije PDP-a, koja je održana 16. septembra 2019. godine, jasno je vidljivo da je svoj potpis uz pečat stavio Jovan Kalaba, tadašnji predsjednik Statutarne komisije PDP-a.

Šta kaže zakon?

Član 2.3 Izbornog zakona BiH jasno kaže da za člana izborne komisije ili biračkog odbora ne može biti imenovana osoba koja je član najvišeg izvršnopolitičkog organa stranke ili koalicije. Za Kalabu je ovaj zakon potpuno jasan, dok se Bjelica Prutina direktno može dovesti u vezu sa simpatijama prema SDS-u iako možda nema člansku kartu.

Zakon jasno nalaže da članovima CIK-a mandat nije istekao dok se ne formiraju svi nivoi vlasti od prethodnih izbora, a isto tako je jasno da nova vlast u Federaciji BiH ni danas nije formirana još od 2018. godine odnosno od posljednjih Opštih izbora.

Uprkos tome, Zajednička administrativna komisija je imenovala članove (dva člana VSTV-a, poslanici Parlamentarne skupštine BiH, Doma naroda PS BiH i dva člana CIK-a). Ukupno sedam članova.

Predsjednica te komisije bila je Borjana Krišto (HDZ), a u Službenom listu BiH je raspisan konkurs za izbor novih članova CIK-a koji se, prema zakonu, biraju prema konkursnoj proceduri, a ne imenovanju.

Prema prijedlogu Dragana Mektića (SDS), parlamentarci iz reda srpskog naroda iz SDS-a i PDP-a, uz glas SDA-ovog Adila Osmanovića, izglasali su tada nove članove CIK-a, prenose argumenti.rs.

Oznake: CIK BiH