Kako su se Banjalučani izborili sa najtoplijim danom u godini?

“Pazi, popij čašu-dvije rakije, vode i kiselo mlijeko. Eto ti!” – i nema straha od vrućina, kaže Ranko Delić, u podne na Trgu Krajine. Najava najtoplijeg dana u godini nije ga spriječila u namjeri da prošeta sa drugom.

Omesti se nisu dali ni mnogobrojni Banjalučani, koji su uprkos najavama temperture i od 40 stepeni Celzijusovih, šetali, čekali gradski prevoz, sjedili u baštama kafića.

U podne, na Trgu Krajine, mobilna aplikacija pokazivala je 31 stepen, i kaže da je lični doživljaj čak 38. Međutim ni tako visoka temperatura nije rastjerala brojne Banjalučane i njihove goste sa najvećeg gradskog trga, što je često znao biti slučaj kada se pojavi naša kamera.

Pred kameru nisu željeli prodavci knjiga u bijelim šatorima na trgu. Tamo su od jutra do 22 naveče, jer kupce, kažu, ne smiju iznevjeriti.

Kažu u hladnoj vodi, voću, i naravno, sladoledu, je spas. Zna to i Adrijana Janković, prodavač sladoleda. Sa osmjehom na licu dočeka svaku mušteriju.

“[Kako ti izdržavaš?] Lako, nije toliko teško, rashladimo se sladoledom. Danas i juče su javili i stvarno jeste najviše vruće”, kaže Adrijana Janković.

Vrućina je bilo od kad je vijeka i svijeta, kaže Stana Đukić ispod suncobrana na improvizovanom štandu. Nije toliko vruće nego od svega pravimo paniku, dodaje Stana.

“Ja gledam ujutro na travi je rosa, a mi kad smo bili mlađi nema, ko barut je bila trava suva. Sad svako dvorište ima zelenu travu, što znači da to nije strašno. Podnošljivo, samo što se nešto drugo desilo – mi smo opterećeni sa nečim trećim pa hajde vrijeme”, smatra Stana Đukić.

Nekada se želo, sijeno kupilo, i sve radilo, pa se nije toliko kukalo na vrućine i vrijeme, priča Brana Račić, prodavac voća na tržnici.

“Meni je draže ljeto, nego zima. [Zašto?] Zato što je zimi hladno, ljeti je lijepo toplo. Lakše, lakše je ljeti”, govori Brana Račić, prodavac.

Sjede glave u hladu platana, na obali Vrbasa, ljetnju vrelinu tjerale su partijama šaha.
Među njima i Safet koji je hlad pod palmama na Floridi, mijenjao za ovaj pod platanima.

“Obično malo odem u Vrbas, onako, do pasa. Bude oko 35-40 to je na Floridi, u Tampi. More i ljeti i zimi je kao u banji”, priča Safet Ikeljić.

Upravo tako je bilo u gradovima širom Srpske. Ali, ni noć neće donijeti olakšanje. Temperatura se neće spuštati ispod 20 stepeni Celzijusovih.

“Sutradan vedro, tokom dana sunčano, veoma toplo uz postepeno povećanje oblačnosti u zpadnim i sjevernim krajevima. Kasnije popodne pljuskovi se očekuju u centralnim i istočnim krajevima. Ne isključuje se i mogućnost grada, a u noći jače naoblačenje sa zapada donosi kišu u većini krajeva i osvježenje”, izjavio je Draško Rudan iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Tokom srijede i četvrtka, i na gradskom asfaltu trebalo bi se lakše disati. Osvježenje iščekuju svi sa nestrpljenjem.

(atv)

ZA LJEPŠI GRAD: 700 novih stabala u drvoredima

U drvoredima širom grada ove jeseni biće zasađeno 700 novih stabala, u nastajanju da se oboljelo drveće, koje predstavlja opasnost za prolaznike, zamijeni sa novim, zdravim stablima. Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, ističe da će sadnja početi idućeg mjeseca, a vrste sadnica će zavisiti od lokacija i uslova na terenu. Bilčar napominje da

U MJESTU RADINJAČA Na putu Banjaluka – Prijedor poginuo pješak (50)

Pedesetogodišnji pješak preminuo je od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, u mjestu Radinjača. U nesreći, koja se dogodila sinoć u 20.45 časova, učestvovao je i automobil “tojota”, kojim je upravljao vozač čiji su inicijali Z.N, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka. Uviđaj su izvršili pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka,

Izgorio BMW u Njegoševoj ulici na Petrićevcu

Automobil BMW izgorio je noćas ispred kuće u Njegoševoj ulici na Petrićevcu, potvrđeno je “Nezavisnim” u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka. Saznajemo da je pogonsko gorivo ovog automobila bila kombinacija benzin-plin. Dragan Savanović, komandir vatrogasne čete u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka, rekao je da su dojavu o požaru dobili u 1.20. “Na teren smo izašli sa jednim vozilom

Uskoro skuplji parking u centru grada, proširuje se nulta zona?

Tehnički prijedlog za povećanje cijene parkinga u centru grada je spreman, ali konačna odluka je na gradonačelniku, koaliciji i odbornicima, oni odlučuju da li će i kada će ovaj prijedlog ići na dnevni red, kazao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Naveo je da se, pored dizanja cijena, predlaže i proširenje nulte

Servisne informacije za 17. oktobar

Servisne informacije za četvrtak, 17. oktobar 2019. godine Policijska uprava Prema podacima s kojim raspolaže ovo Područno odjeljenje, na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježena su 4 krivičnia djela i to: 1 krađa električne energije,1 prevara, 1 pokušaj ubistva i 1 djelo iz kategorije ostalih. Javni red i mir narušen je 4 puta –

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,