Kako su se Banjalučani izborili sa najtoplijim danom u godini?

“Pazi, popij čašu-dvije rakije, vode i kiselo mlijeko. Eto ti!” – i nema straha od vrućina, kaže Ranko Delić, u podne na Trgu Krajine. Najava najtoplijeg dana u godini nije ga spriječila u namjeri da prošeta sa drugom.

Omesti se nisu dali ni mnogobrojni Banjalučani, koji su uprkos najavama temperture i od 40 stepeni Celzijusovih, šetali, čekali gradski prevoz, sjedili u baštama kafića.

U podne, na Trgu Krajine, mobilna aplikacija pokazivala je 31 stepen, i kaže da je lični doživljaj čak 38. Međutim ni tako visoka temperatura nije rastjerala brojne Banjalučane i njihove goste sa najvećeg gradskog trga, što je često znao biti slučaj kada se pojavi naša kamera.

Pred kameru nisu željeli prodavci knjiga u bijelim šatorima na trgu. Tamo su od jutra do 22 naveče, jer kupce, kažu, ne smiju iznevjeriti.

Kažu u hladnoj vodi, voću, i naravno, sladoledu, je spas. Zna to i Adrijana Janković, prodavač sladoleda. Sa osmjehom na licu dočeka svaku mušteriju.

“[Kako ti izdržavaš?] Lako, nije toliko teško, rashladimo se sladoledom. Danas i juče su javili i stvarno jeste najviše vruće”, kaže Adrijana Janković.

Vrućina je bilo od kad je vijeka i svijeta, kaže Stana Đukić ispod suncobrana na improvizovanom štandu. Nije toliko vruće nego od svega pravimo paniku, dodaje Stana.

“Ja gledam ujutro na travi je rosa, a mi kad smo bili mlađi nema, ko barut je bila trava suva. Sad svako dvorište ima zelenu travu, što znači da to nije strašno. Podnošljivo, samo što se nešto drugo desilo – mi smo opterećeni sa nečim trećim pa hajde vrijeme”, smatra Stana Đukić.

Nekada se želo, sijeno kupilo, i sve radilo, pa se nije toliko kukalo na vrućine i vrijeme, priča Brana Račić, prodavac voća na tržnici.

“Meni je draže ljeto, nego zima. [Zašto?] Zato što je zimi hladno, ljeti je lijepo toplo. Lakše, lakše je ljeti”, govori Brana Račić, prodavac.

Sjede glave u hladu platana, na obali Vrbasa, ljetnju vrelinu tjerale su partijama šaha.
Među njima i Safet koji je hlad pod palmama na Floridi, mijenjao za ovaj pod platanima.

“Obično malo odem u Vrbas, onako, do pasa. Bude oko 35-40 to je na Floridi, u Tampi. More i ljeti i zimi je kao u banji”, priča Safet Ikeljić.

Upravo tako je bilo u gradovima širom Srpske. Ali, ni noć neće donijeti olakšanje. Temperatura se neće spuštati ispod 20 stepeni Celzijusovih.

“Sutradan vedro, tokom dana sunčano, veoma toplo uz postepeno povećanje oblačnosti u zpadnim i sjevernim krajevima. Kasnije popodne pljuskovi se očekuju u centralnim i istočnim krajevima. Ne isključuje se i mogućnost grada, a u noći jače naoblačenje sa zapada donosi kišu u većini krajeva i osvježenje”, izjavio je Draško Rudan iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Tokom srijede i četvrtka, i na gradskom asfaltu trebalo bi se lakše disati. Osvježenje iščekuju svi sa nestrpljenjem.

(atv)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema