Kako uspješno voditi poslovne profile i stranice na društvenim mrežama?

biznis profil kompanija

biznis profil kompanija

Svaka kompanija ima profile ili stranice na društvenim mrežama. Skorašnje istraživanje koje je sprovela mreža Social Media Examiner pokazuje da 92% oglašivača svih vrsta društvene mreže smatra obaveznim kanalom komunikacije. Ipak, bez obzira na široku upotrebu, mnoge kompanije sadržajima koje postavljaju na društvene mreže nenamjerno štete svom poslovanju.

Predstavićemo vam one najčešće greške.

1. Stalno isti sadržaji

Uzmimo, na primjer, da vaša kompanija proizvodi vrhunsko alkoholno piće. Velika je vjerovatnoća da je bar 70% sadržaja vezano za recepte za koktele, načine serviranja i naredne promocije.

Prvi put će pratioci pokušati da naprave koktel, drugi put će svratiti na promociju ako im je u blizini, treći put će ignorisati vaš sadržaj. Ako nešto ne promjenite, uskoro idete na „Hide”.

Zato budite raznovrsni: postavljajte pitanja, podijelite poklone, dajte savjete… Naravno, za sve ovo potrebna je jasna i prilagođena strategija – angažujte stručnjake.

2. Ne odgovarate na pitanja

Svaki komentar jeste vrsta pitanja. Onoliko vremena koliko ste posvetili kreiranju sadržaja koje plasirate, toliko posvetite i čitanju komentara i pitanja. Pratioci veoma poštuju to što je njihovo mišljenje važno i ne vole da predugo čekaju. Nijedan profil ne postoji sam od sebe, svaki zahtjeva vrijeme i razmišljanje. Zato vam je neophodan menadžer za komunikaciju, neko ko „u prste” poznaje digitalni svijet.

3. Niste iskreni

Svako oglašavanje jeste mala predstava, ali ta predstava i dalje mora da počiva na činjenicama. Advokatska kancelarija ne treba da se bavi šalama (sem na svoj račun), frizerski salon ne prati politička dešavanja… Trenutni „lajkovi” će vam na duže staze u stvari štetiti. Imate svoju poslovnu politiku i etiku i treba da je se držite u svakom trenutku.

4. Zanemarujete ciljnu grupu

Pratioci su oni koji su iskreno zainteresovani za vaše proizvode ili usluge. To što ih imate znači da makar slično razmišljate i da ste prepoznali ono što im je važno. Zato vaši sadržaji uvijek treba da makar djelimično odgovore na pitanje: Šta moja ciljna grupa ima od toga? Ako je odgovor: Ništa, promijenite sadržaj. I taktiku.

5. Previše samopromocije

Sa jedne strane, već su vas izabrali zbog onoga što proizvodite ili nudite. Sa druge, vaš profil i postoji da biste poboljšali rad svoje kompanije.

Ipak, vaši pratioci ne postoje samo zbog vas. Pokušajte da plasiranim sadržajima pokažete da vam nije samo do zarade. Odlično bi bilo da pronađete način za zajedničku promociju s drugom kompanijom, onom koja dopunjuje ili nadograđuje vaše poslovanje. Zato – opet naglašavamo – angažujte profesionalce.

6. Prevelika očekivanja

Samo tinejdžeri misle da sadržaji na društvenim mrežama mogu da promijene život. U svijetu odraslih i društvene mreže su dvosmjerne i potrebno je vremena da se izgradi iskren i stvaran odnos. Ne mijenjajte platformu u koju vjerujete, ne okrivljujte svoje zaposlene – sačekajte još malo. Uostalom, zato se na početku rade procjene i postavljaju željeni ciljevi. Sve ostalo je mnogo napornog rada.

7. Previše sadržaja

Za obične ljude, društvene mreže su i dalje vrsta kontakta sa drugim ljudima, a ne sa kompanijama. Zato – ne pretjerujte. Ako korisnik vidi samo vaše sadržaje, prestaće da vas prati bez obzira na to koliko zadovoljan bio vašim proizvodom.

Kompanija Buffer Social okvirno je procijenila koliko sadržaja dnevno nije previše: na Pinterestu je to pet postova, na Tviteru – tri, a na Fejsbuku samo dva. Pokušajte da se ovoga i pridržavate.

Da li su ovi savjeti dovoljni? Nisu, ali jesu dobra osnova. Stručnjaci za društvene medije naglašavaju da sadržaj nikada ne smije da bude uvredljiv, uvijek bez ogovaranja i neprovjerenih pretpostavki, preuzimanja bez navođenja izvora, bez ličnih podataka i – najvažnije – ne zaboravite da svi sadržaji u onlajn svijetu ostaju zauvijek. Sada brzo provjerite i ažurirajte svoje profile.

(Kurir)

Izložba Slobodana Vidovića otvorena u Sloveniji

Izložba slika pod nazivom „Stanja“ akademskog slikara iz Banjaluke Slobodana Vidovića otvorena je u Kostanjevici na Krki u galeriji “Božidar Jakac”, a riječ je o ciklusu djela rađenih tehnikom ulja na platnu. Ovo je ujedno najveća Vidovićeva izložba do sada s obzirom na to da je riječ o djelima velikih formata. Postavka je rezultat saradnje

PETRIČEVIĆ: Vlada RS radi na donošenju seta ekonomskih mjera za period koji dolazi

Vlada Republike Srpske sa socijalnim partnerima radi na donošenju seta ekonomskih mjera za period koji dolazi, a jedna od njih su i kreditne linije Garantnog fonda, koje će biti plasirane putem banaka i mikrokreditnih organizacija, izjavio je ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević. Petričević je novinarima u Doboju rekao da će Garantni fond propisati uslove

U Makedoniju iz BiH uz obavezan PCR test

Komisija za zarazne bolesti Sjeverne Makedonije zatražila je da se za građane Srbije, BiH i Crne Gore zahtijeva PCR test prilikom ulaska u tu zemlju, prenosi portal Plusinfo. Makendonsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je preporuka Komisije usvojena nakon razmatranja epidemiološke situacije u tim zemljama, a u skladu sa informacijama zdravstvenih ustanova tih zemalja. (A.M/banjaluka.net)

PRIPREME ZA ZBOR: Uređeno Kočićevo ognjište

Pripadnici Vatrogasne brigade i civilne zaštite završili su danas sa uređenjem Kočićevog ognjišta, u okviru priprema za održavanje ovogodišnjeg Kočićevog zbora. – Riječ je o dobrovoljnoj akciji tokom koje je pokošena trava, popravljene drvene ograde oko kompleksa i uređene površine oko spomen ploče – kazao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne

ĐAJIĆ: Opuštanje građana je dovelo do naglog rasta broja oboljelih

Trenutno stanje u vezi virusa korona je haotično, a opuštanje građana je dovelo do naglog rasta broja oboljelih, rekao je za “Nezavisne” Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS). Đajić je rekao da je na UKC RS hospitalizovano 46 pacijenata, sedam osoba je na intenzivnoj njezi, dok su tri pacijenta u teškom

Mitrović i Ćurić o realizaciji projekta izgradnje Jadransko-jonske autoceste

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak u Trebinju sa gradonačelnikom ovog grada Mirkom Ćurićem, kojem je prisustvovao i izvršni direktor Saveza općina i grada istočne Hercegovine Luka Petrović. Kako je istaknuto na sastanku, do kraja godine bit će poznato koja će se trasa od pet ponuđenih izabrati za