Kako uspješno voditi poslovne profile i stranice na društvenim mrežama?

biznis profil kompanija

biznis profil kompanija

Svaka kompanija ima profile ili stranice na društvenim mrežama. Skorašnje istraživanje koje je sprovela mreža Social Media Examiner pokazuje da 92% oglašivača svih vrsta društvene mreže smatra obaveznim kanalom komunikacije. Ipak, bez obzira na široku upotrebu, mnoge kompanije sadržajima koje postavljaju na društvene mreže nenamjerno štete svom poslovanju.

Predstavićemo vam one najčešće greške.

1. Stalno isti sadržaji

Uzmimo, na primjer, da vaša kompanija proizvodi vrhunsko alkoholno piće. Velika je vjerovatnoća da je bar 70% sadržaja vezano za recepte za koktele, načine serviranja i naredne promocije.

Prvi put će pratioci pokušati da naprave koktel, drugi put će svratiti na promociju ako im je u blizini, treći put će ignorisati vaš sadržaj. Ako nešto ne promjenite, uskoro idete na „Hide”.

Zato budite raznovrsni: postavljajte pitanja, podijelite poklone, dajte savjete… Naravno, za sve ovo potrebna je jasna i prilagođena strategija – angažujte stručnjake.

2. Ne odgovarate na pitanja

Svaki komentar jeste vrsta pitanja. Onoliko vremena koliko ste posvetili kreiranju sadržaja koje plasirate, toliko posvetite i čitanju komentara i pitanja. Pratioci veoma poštuju to što je njihovo mišljenje važno i ne vole da predugo čekaju. Nijedan profil ne postoji sam od sebe, svaki zahtjeva vrijeme i razmišljanje. Zato vam je neophodan menadžer za komunikaciju, neko ko „u prste” poznaje digitalni svijet.

3. Niste iskreni

Svako oglašavanje jeste mala predstava, ali ta predstava i dalje mora da počiva na činjenicama. Advokatska kancelarija ne treba da se bavi šalama (sem na svoj račun), frizerski salon ne prati politička dešavanja… Trenutni „lajkovi” će vam na duže staze u stvari štetiti. Imate svoju poslovnu politiku i etiku i treba da je se držite u svakom trenutku.

4. Zanemarujete ciljnu grupu

Pratioci su oni koji su iskreno zainteresovani za vaše proizvode ili usluge. To što ih imate znači da makar slično razmišljate i da ste prepoznali ono što im je važno. Zato vaši sadržaji uvijek treba da makar djelimično odgovore na pitanje: Šta moja ciljna grupa ima od toga? Ako je odgovor: Ništa, promijenite sadržaj. I taktiku.

5. Previše samopromocije

Sa jedne strane, već su vas izabrali zbog onoga što proizvodite ili nudite. Sa druge, vaš profil i postoji da biste poboljšali rad svoje kompanije.

Ipak, vaši pratioci ne postoje samo zbog vas. Pokušajte da plasiranim sadržajima pokažete da vam nije samo do zarade. Odlično bi bilo da pronađete način za zajedničku promociju s drugom kompanijom, onom koja dopunjuje ili nadograđuje vaše poslovanje. Zato – opet naglašavamo – angažujte profesionalce.

6. Prevelika očekivanja

Samo tinejdžeri misle da sadržaji na društvenim mrežama mogu da promijene život. U svijetu odraslih i društvene mreže su dvosmjerne i potrebno je vremena da se izgradi iskren i stvaran odnos. Ne mijenjajte platformu u koju vjerujete, ne okrivljujte svoje zaposlene – sačekajte još malo. Uostalom, zato se na početku rade procjene i postavljaju željeni ciljevi. Sve ostalo je mnogo napornog rada.

7. Previše sadržaja

Za obične ljude, društvene mreže su i dalje vrsta kontakta sa drugim ljudima, a ne sa kompanijama. Zato – ne pretjerujte. Ako korisnik vidi samo vaše sadržaje, prestaće da vas prati bez obzira na to koliko zadovoljan bio vašim proizvodom.

Kompanija Buffer Social okvirno je procijenila koliko sadržaja dnevno nije previše: na Pinterestu je to pet postova, na Tviteru – tri, a na Fejsbuku samo dva. Pokušajte da se ovoga i pridržavate.

Da li su ovi savjeti dovoljni? Nisu, ali jesu dobra osnova. Stručnjaci za društvene medije naglašavaju da sadržaj nikada ne smije da bude uvredljiv, uvijek bez ogovaranja i neprovjerenih pretpostavki, preuzimanja bez navođenja izvora, bez ličnih podataka i – najvažnije – ne zaboravite da svi sadržaji u onlajn svijetu ostaju zauvijek. Sada brzo provjerite i ažurirajte svoje profile.

(Kurir)

Izgrađen kružni tok kod Policijske uprave

U okviru investicionog ciklusa  „Banja Luka se gradi“,  danas je pušten u saobraćaj novi kružni tok kod Policijske uprave, na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Kozarske i Solunske. Ovo je već deseta kružna raskrnica, koja je izgrađena u posljednje tri godine. -Novi kružni tok jedna je od ključnih saobraćajnih tačaka u gradu, pošto predstavlja poveznicu Istočnog

KOD „DELTA PLANETA“: Grad pravi fudbalsko igralište sa vještačkom travom

Gradski fudbalski klubovi, koji se muče sa nedostatkom vlastitih kapaciteta za treniranje, dogodine će dobiti novi, savremeni fudbalski teren sa vještačkim travnjakom. Izgradnju novog igrališta, koje će biti locirano u blizini tržnog centra „Delta planet“, odnosno u produžetku parka za pse, finansiraće Grad Banja Luka, koji je i incijator ovog projekta.

PREKID SARADNJE: Razišli se Igokea i Aleksandar Cvetković

Plejmejker Aleksandar Cvetković, koji je ovog ljeta stigao u u tabor Igokee, nije više košarkaš ovog kluba. Bivši organizator igre oba ”vječita” rivala, Crvene zvezde i Partizana, došao je u tim iz Aleksandrovca kao veliko pojačanje u borbi za što bolji plasman u ABA ligi i povratak titule bh. šampiona u klupske vitrine, ali u

50 GODINA OD ZEMLJOTRESA: Nikad viđeni foto i video zapisi o „ranjenom“ gradu

Povodom obilježavanja pola vijeka od katastrofalnog zemljotresa, koji je 27. oktobra 1969. godine razorio Banju Luku, u atrijumu Gradske uprave sutra, 23. oktobra, u 11.00 časova biće otvorena multimedijalna postavka o životu u Banjoj Luci nakon razornog potresa. Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa, koje su od novembra 1969. do sredine

Koncert Nine Kraljić održan u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan koncert Nina Kraljić Kvintet. Publika je uživala u moćnom vokalu i autentičnoj interpretaciji ove muzičarke, kao i muziciranju odličnog benda koji je prisutne poveo na mistično muzičko putovanje vještim mješanjem različitih žanrova prilikom izvođenja numera sa Nininog albuma, ali i svima dobro poznatih sevdah pjesama. Nina je

Mirjana Medan poginula u požaru u Lazarevu

U stravičnom požaru koji je juče izbio u preduzeću “Švam” u banjalučkom naselju Lazarevo, život je izgubila Mirjana Medan (64), saznaje Srpskainfo.  Direktor ove firme Miroslav Brdar rekao je za Srpskainfo da je Mirjana bila veoma dobar i vrijedan radnik, koji je u ovom preduzeću radila zadnjih 10 godina na poslu šivača. Kada je u pitanju uzrok požara, Brdar

VIDOVIĆ: Cilj rebalansa budžeta Srpske su kapitalne investicije i rast penzija i plata

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je cilj donošenja rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu da iz viška ostvarenih prihoda bude omogućena realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća, među kojima su povećanja penzija i plata za pojedine budžetske korisnike. Ukupna budžetska