Vijesti 19.01.2016.

Kako zadržati El Čapa iza rešetaka: Pred zatvorom i tenkovi

ČITANJE: 2 minute
el capo
Radovi ispred strogo čuvanog zatvora u kome se tenutno nalazi meksički narko bos Joakin El Čapo Guzman uzburkali su duhove u Meksiku jer se mnogi boje da zloglasni kriminalac planira ponovo da pobjegne, prenosi Daily Mail.

Inače, El Chapo je već pobjegao iz zatvora u julu, kada je prokopao tunel.

Kasnije je vraćen u zatvor nakon intervjua sa glumcem Šonom Penom, međutim teško je povjerovati da će Guzman da sjedi skrštenih ruku dok čeka izručenje u SAD.

Znaju to i meksičke vlasti koje muku muče da zadrže notornog kriminalca iza rešetaka. Navodno mora mijenjati ćelije svakih nekoliko sati, 24 sata dnevno ga prate kamere, a ispred zatvora stoje čak i – tenkovi!

Ljudi koji žive uz zatvor uvjereni su da El Čapo nešto sprema, jer ako je pobjegao već dva puta – zašto ne bi i treći?

– El Čapo je i heroj mnogima u Meksiku jer prkosi vladi- rekla je za Daily Mail Teresa Lopez, vlasnica trgovine u blizini zatvora.

Lopez kaže kako mu ne bi stala na put ukoliko bi El Čapo ponovno pokušao bijeg.

Slično razmišlja i Viviana Dominguez.

– Ima sav novac na svijetu i šef je moćne kriminalne organizacije. Zakoni koji vrijede za obične ljude ne vrijede i za njega- kaže Dominguez.

Međutim, ne razmišljaju svi kao oni. Ima i onih koji smatraju da je El Čapu mjesto iza rešetaka, pa makar i u SAD-u.

Santos Eskuivel Sančez koji je zbog organiziovanog kriminala proveo 14 godina u zatvoru, misli kako se El Čapo neće izvući ovog puta.

– Osramotio je vladu i vjerujem da će ovog puta platiti. Pa čak i ako to znači da će vlada progutati ponos i isporučiti ga Amerikancima- zaključuje Sančez.

(NN, jutarnji.hr)