Magazin 28.12.2015.

Kako zaštiti ljubimce od petardi

ČITANJE: 2 minute
Uplasen pas
Praznični period je prilično bučan – veoma često se čuju eksplozije petardi ili čak vatrenog oružja – ali to ne znači da ne možete barem malo da olakšate svojim ljubimcima stres koji doživljavaju.

-Nisu ni sve mačke i psi osjetljivi na pirotehničku buku. Međutim, u slučaju da jesu, pametno je informisati se koje hitne službe za životinje rade tokom praznika – kaže doktorka veterinarske medicine, Beki Lundgren.

Kad očekujete bacanje petardi i pucanje iz vatrenog oružja, zatvorite sva vrata i prozore, spustite roletne i navucite zavjese. Što više slojeva postoji između vas i izvora neprijatnog zvuka, to ćete ga slabije čuti.

-Znakovi stresa i napetosti kod ljubimaca su besciljno hodanje, dahtanje, slinjenje, skrivanje, i bilo kakvo netipično ponašanje. Životinja će se najčešće sakriti iza namještaja ili u kupatilo. S obzirom da ih buka zbunjuje, životinje će željeti da pobjegnu iz kuće, a one koje su napolju će htjeti da se sakriju u sigurnost svog doma- kaže doktorka Lundgren.

Kad se životinja sakrije, pustite je na miru. Takva mala skrovišta su mjesta na kojima se osjeća sigurno. Ako već znate gdje ćete pronaći svog preplašenog ljubimca, omogućite mu da uvijek može do tog mjesta.

Nije na odmet tokom praznika ispuniti svoj dom muzikom, a svog ljubimca mazite kako bi se osjećao što sigurnije. Pretvarajte se da ne primjećujete strah ako ga ljubimac pokazuje i nemojte ga tješiti jer time životinji šaljete signal da je takvo ponašanje poželjno.

S druge strane, nemojte svog ljubimca uzimati u naručje ili da pokušate da mu ograničite kretanje. Mačke pogotovo ne podnose kad im se onemogućava bijeg.

(Tportal)