Magazin 18.04.2016.

Kako znati jeste li stvarno spremni za brak?

ČITANJE: 2 minute
brak
Na prvi pogled stupiti s nekom osobom u brak se čini prilično jednostavnim – zavolite nekoga, kažete sudbonosno “da”, živite sretno do kraja života. Ipak, svi dobro znamo da stvari znaju biti dosta komplikovanije od toga.

Brak je mnogo više od ljubavi i privlačnosti – u pitanju je određeni društveni konstrukt koji sa sobom nosi brojne obaveze i uveliko se razlikuje od perioda zabavljanja i veze.

No kako zapravo znamo da smo spremni za brak, te da u pitanju nije samo prolazni osjećaj privlačnosti?

Znate da zadatak vašeg partnera nije da vas ispunjava

Dosta ljudi smatra kako bi njihov supružnik trebao riješiti sve njihove probleme, koji u braku trebaju “misteriozno” nestati. To nažalost nije tako i ovdje je jako važno preuzeti odgovornost za svoje postupke i svoj život. Zadatak našeg partnera nije da nas spasi, ispuni ili učini živima, a ukoliko u brak ulazite s mišlju kako će on riješiti sve ono što vas muči, onda je taj brak osuđen na propast. Partner je tu da nam pruži podršku i pomoć, ali za svoje smo probleme suštinski odgovorni sami.

Svjesni ste svojih potreba i očekivanja

Sami sebe poznajemo bolje nego nas može poznavati iko drugi, pa čak i naš partner. Prije braka je sa partnerom važno iskomunicirati naše želje, potrebe i očekivanja oko važnih životnih stvari poput novca, djece, mjesta stanovanja i sl, kako bismo se uvjerili u to da smo na istim talasnim dužinama, te kako u toku braka ne bi došlo do nesuglasica.

Spremni ste ostati čak i u zlu

Lako je uživati u ljubavi kad smo sretni i kad nam sve u životu ide na način na koji smo zamislili. Pravi test za vezu i brak predstavljaju teški periodi, tako da je brak mnogo više od seksualne privlačnosti i zabave. Krediti, problem s novcem, mjestom stanovanja, bolest, različiti životni problemi… na muci se poznaju junaci.

Volite tu osobu upravo takvu kakva jeste

Niko nije savršen, no prije nego uđete u brak s nekim, morate biti sigurni da tu osobu volite sa svim njenim vrlinama i manama. Naravno, svi mi imamo svoje “bubice”, no ukoliko prije braka ne tolerišete određenu osobinu vaše partnera ili partnerice i ona vam predstavlja veliki problem, ne očekujte da će se stvari promijeniti u braku. Jer najčešće neće.

Cijenite iste vrijednosti

Želite li oboje djecu? Dijelite li mišljenja o tome kako ih treba odgajati? Jeste li štedljivi ili rastrošni? Jeste li religiozni i u kom duhu ćete odgajati djecu? Ovo su samo neka od pitanja o kojima biste sa svojim partnerom/icom trebali razgovarati prije nego što izgovorite sudbonosno “da.”

(Klix)