Vijesti 27.07.2016.

Kakva je komunikacija između zdravstvenih radnika i pacijenata?

ČITANJE: 3 minute

Jedna mama požalila se da je zbog neblagovremenog informisanja odbijena vakcinacija njene ćerke koja se priprema za školu. U Centru za vakcinaciju u Novoj Varoši su nam rekli da racionalizuju troškove, te će  se  vakcinacija preostale djece vršiti krajem mjeseca.

Banjalučanka T. T. izrazila je nezadovoljstvo zbog neugodnosti koju je, kako kaže doživjela u Centru za vakcinaciju Doma zdravlja u Novoj Varoši, kada je odvela svoju djevojčicu da primi vakcine (DiTePer i polio).

– Datum dolaska odredili su nam prije nekoliko mjeseci u Centru za vakcinaciju u Novoj Varoši kada mi je ćerka prethodno primala MMR vakcinu. Sada, kada smo došli na planiranu vakcinaciju, samo su nas pogledali i rekli da im je žao, te da ponovo dođemo krajem mjeseca – rekla nam je T. T.

Razlog za odlaganje je, kako navodi,racionalizacija troškova odnosno “ne mogu da vakcinišu naše dijete, jer ne mogu samo zbog nje da otvaraju novu bočicu sa deset doza vakcine“.

Tvrdnje ove Banjalučanke potvrdili su nam i u Centru za vakcinaciju:

– Zbog višedoznog pakovanja vakcina i malog broja djece koja su ostala nevakcinisana, a zbog racionalizacije troškova prinuđeni smo na ovakav način vakcinisanja. U toku je obavještenje roditeljima od strane porodičnog doktora i pedijatra kod kojeg su djeca registrovana da će vakcinacija za upis djece u školu biti obavljana zadnje sedmice u mjesecu – saopštila je Dijana Ožegović, stručni saradnik za Odnose sa javnošću Doma zdravlja Banja Luka.

Međutim, prema svjedočanstvu ove majke, do mnogobrojnih roditelja ova informacija ne dospije, a otežavajuću okolnost predstavlja period prije vakcinacije, odnosno aktivnosti koje mnogi moraju da izvrše do same vakcinacije.

–  Naručili smo se kod pedijatra nekoliko dana unaprijed jer je za vakcinu potrebna potvrda o zdravstvenom stanju djeteta koja nije starija od 24 časa – kaže razočarana majka dodajući da ćerku nisu nekoliko dana vodili u vrtić da bi je sačuvali od neželjene viroze, te da im je u pomoć “uskočila” bolesna baka koja ju je za to vrijeme čuvala zajedno sa njena dva brata.

– Tražila sam izlaz sa posla da bih mogla odvesti dijete na vakcinaciju u prijepodnevnom terminu dok vrućina ne postane nesnosna… Tako pripremljeni, otišli smo, obavili pregled kod pedijatra i uputili se u Novu Varoš u Centar za vakcinaciju djece, ali se sve završilo nevakcinisanjem – dodaje T. T.

Ovim putem, apelujemo porodične ljekare i pedijatre kod kojih su djeca registrovani, a pripremaju se za školu da blagovremeno informišu roditelje da se vakcinacija vrši posljednje sedmice u mjesecu u Centru za vakcinaciju u Novoj Varoši.

Aktivnosti zdravstvenih ustanova često ne dođu do onih kojima je određena informacija najvažnija, odnosno do korisnika zdravstvenih usluga što dovodi do “praznog hoda” i često do nesporazuma.

Informacija da roditelji koji žele da vakcinišu bebe Pentaksim vakcinama na potvrdi pedijatra moraju imati navedeno da se preporučuje Pentaksin vakcina takođe nije dostupna mnogim roditeljima, a kao pravilo postoji i primjenjuje se.

(Banjalucanke.com)