Vijesti 10.12.2018.

KAKVA SU NAM SOCIJALNA PRAVA Stručnjaci govore o položaju mladih i zaštiti radnika

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučki centar za ljudska prava u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert organizuje obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u Banjaluci. 

Tema ovogodišnjeg Dana ljudskih prava je: „70 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima – Gdje su danas socijalna prava?“.

Na ovom događaju, koji će se održati 13. decembra u hotelu „Bosna“, raspravljaće se o tretiranju socijalnih prava kao elementa životnog standarda i sastavnog dijela ljudskih prava.

Teme o kojima će biti riječi su ostvarenje prava na socijalnu pomoć, adekvatno stambeno zbrinjavanje, socijalna bezbjednost omladine i ostalih građana, pravo na rad i efikasan sistem socijalne zaštite u državama bivše Jugoslavije, a pogotovo BiH, u kojoj veliki dio stanovništva živi u siromaštvu i suočava se sa socijalnim isključenjem.

– O ovim pravima se mora govoriti kao o ljudskim pravima svakog pojedinca, koja on dobija svojim rođenjem i zato što je pojedinac-čovjek, a nikako kao o pravima koja država treba da mu „pokloni“ – poručili su organizatori.

Događaj je besplatan i otvoren za sve zainteresovane građane, a posebno za pravnike, politikologe, sociologe i novinare kao i studente prava, politikologije, sociologije i novinarstva.

Na ovom događaju biće prikazan dokumentarni film „Nestajanje“, koji govori o odlasku mladih iz BiH, korupciji, nepotizmu i radnoj nesigurnosti, u produkciji Centra za razvoj medija.

(Srpskainfo)