Magazin 15.05.2016.

Kakve viceve Evropljani pričaju o svojim komšijama?

ČITANJE: 4 minute
Evropa-globus
Britanski list “Gardijan” sumirao je šale koje evropski narodi zbijaju na račun svojih komšija. Ove šale često su izraz stereotipa koji postoje o određenim zemljama i njihovim stanovnicima.

Kada se pogleda šta sve Evropljani govore jedni o drugima, shvatamo da stereotipi “glupi Bosanac”, “lijeni Crnogorac”, “cicija Slovenac” nisu samo dio “kulturne baštine” građana koji su geografski smješteni na Balkanu.

Finci vole da se šale na račun Šveđana, a najpopularniji vic je pitanje: Koja je razlika između Šveđana i Finaca? Šveđani imaju dobre komšije.

Jedna fudbalska šala Engleza na račun Nijemaca glasi: Njemački fudbaleri su kao njemačka hrana, ako nisu uvezeni iz Poljske – ništa ne valjaju.

Gardijan piše da su Italijani jedini evropski narod koji voli da se šali na svoj račun, pa tako imaju izreku: “Nikada ne pričaj sa italijanskim vozačem autobusa – trebaju mu ruke za to”.

Takođe, Italijani sami o sebi: Razlog zbog kog je Isus Italijan je taj što bi samo italijanski sin živio sa majkom do 30. godine. Samo Italijan misli da mu je majka djevica, a samo majka iz Italije može da misli da joj je sin Bog.

Grci i Makedonci

Iz makedonsko-grčkih odnosa nastala je jedna šala, koja govori o odnosu Grka prema ženama, ali i odnosu Grkinja o sunarodnicima muškog pola.

Kaže Grk supruzi: “Kada bi znala da kuvaš i čistiš ne bi nam bile potrebne čistačica i služavka”. Supruga odgovara: “Da si ti dobar ljubavnik ne bi mi trebao Makedonac”.

Makedonci o Grcima: Grčki vozač parkira automobil ispred parlamenta u Atini. “Ne možeš ovdje da parkiraš”, govori mu policajac, “ovdje naši političari rade”. “To je OK. Imam alarm na autu”, odgovara vozač.

Belgijanci i Holanđani

Belgijanci “imaju pik” na “škrte” Holanđane, dok zemlje koje se nalaze u komšiluku Belgije, građane te zemlje smatraju “malo glupima”. Kako počinju holandski recepti za hranu:

Pozajmiš šest jaja, 200 grama brašna, pola litra mlijeka…

Zašto Belgijanci imaju pomfrit, kad Arapi imaju naftu? Zato što su Belgijanci birali prvi. A šta majka Belgijanka uradi kada joj je bebina kupka previše vruća? Stavi rukavice na ruke.

Belgijanci o Holanđanima: “Obuci kaput draga”, govori Holanđanin supruzi”. “Zašto”, pita ona, “da li to izlazimo napolje?” Ja izlazim, ali ću smanjiti grijanje pre nego što krenem”.

Velika Britanija, Skandinavija…

Britanci o Škotima: Englez, Irac i Škot planiraju zabavu. “Ja ću donijeti šest krigli piva”, kaže Englez. “Ja ću donijeti šest krigli Ginisa”, kaže Irac. “Ja ću povesti šest prijatelja”, kaže Škot.

Portugalci o Špancima: “Tata”, zove mali Španac svog oca. “Kad porastem želim da budem kao ti”, kaže dečak. “To je lijepo, a zašto”, pita ga otac. “Zato da bih mogao da imam sina kao ti”.

Belgijanci o Francuzima: Zbog čega su izabrali Galskog pijetla kao simbol države? Zato što samo pijetao može da pjeva dok je do koljena u izmetu.

Šveđani o Norvežanima: Zašto Norvežani imaju tako masnu kosu? Puštaju ulje da im uđe u glavu.

Estonci o Fincima: Dva Finca se prvi put sretnu posle mnogo godina. “Kako si” pita Peka. Ovaj uzdahne i naruči pivo. “Kako ti je porodica”, pita ponovo Peka. Prijatelj ponovo uzdahnu, i naruči pivo. “Kako je na poslu”, pita ga tri piva poslije toga? “Gledaj, jesmo li ovdje došli da pijemo ili da pričamo”, odgovori mu Peka.

Švajcarci o Austrijancima: Zbog čega je austrijska zastava crveno-bijelo-crvena? Da se na zbune kada je postavljaju.

Austrijanci o Nijemcima: Osnovna razlika između Austrijanaca i Nijemaca je to što bi Nijemci voljeli da razumiju Austijance, ali ne mogu, a Austrijanci razumiju Nijemce – iako to ne bi htjeli.

Slovaci o Česima: Šta je potrebno da Česi budu srećni? Ne mnogo, sve dokle svi imaju manje od njih.

Rumuni o Mađarima: “Uradio sam sve testove, i doktor mi je rekao da sam ksenofob. To je još jedna bolest koju su mi Mađari prenijeli”.

Ukrajinci o Rusima: “Kupio sam kravatu za 3.000 evra”. “Idiote, mogao si da kupiš istu niže niz ulicu za 5.000 evra”.

(B92)