Politika 24.03.2016.

Kakvu će presudu donijeti sudsko vijeće u Hagu: Tri tačke za kraj prvog poluvremena

ČITANJE: 5 minuta
karadzic
Presuda koja će pred Haškim tribunalom danas biti izrečena prvom predsjedniku RS, Radovanu Karadžiću, u slučaju da bude osuđujuća, prema tvrdnjama pravnih stručnjaka izazvaće brojne kontroverze i otvoriti mnoga pitanja o načinu na koji je sudsko vijeće utvrdilo Karadžićevu krivicu.

Iako sagovornici našeg lista ne gaje optimizam da bi Karadžić mogao da bude oslobođen krivice za zločine koji su mu stavljeni na teret, oni, ipak, ističu da je danas samo završetak “prvog poluvremena” sudskog procesa protiv bivšeg predsjednika Srpske te da, prema njihovim riječima, ništa nije gotovo sve dok presuda ne postane pravosnažna.

– Izvjesno je da će Radovan Karadžić biti osuđen, ali s pravnog aspekta postavljaju se vrlo ozbiljna pitanja zbog čega će biti osuđen i za šta? Kad razgovaramo o pitanjima zbog čega će biti osuđen, tu postoje vrlo značajne oblasti za koje će, ukoliko sud odluči da osudi Karadžića, biti zanimljivo vidjeti gdje su našli takve argumente – kaže za Press Krstan Simić, poznati pravni stručnjak iz Banjaluke.

Kontroverze

On dodaje da postoje najmanje tri kontroverzne tačke u optužnici protiv bivšeg predsjednika RS, koje bi, u slučaju da ih sudsko vijeće potvrdi u svojoj današnjoj presudi, mogle da budu podvrgnute ozbiljnoj kritici u bilo kojoj stručnoj raspravi.

– Najvažnije je pitanje optužbi za genocid na području sedam opština u BiH, odnosno Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Međutim, tu već imamo presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, koji se isključivo bavio pitanjem genocida na teritoriji cijele BiH po tužbi BiH protiv Srbije. Taj sud je zaključio da nema dovoljno dokaza da je genocid počinjen bilo gdje izvan zaštićene zone Srebrenica! Takođe, mora se imati u vidu i to da se sudsko vijeće, koje će danas donijeti presudu protiv Karadžića, 2012. godine izjasnilo da nema dovoljno dokaza za optužbe za počinjeni genocid na prostoru izvan Srebrenice. Dakle, ovo sudsko vijeće je o tome već jednom odlučilo, iako je kasnije, po žalbi tužioca, žalbeno vijeće Haškog tribunala donijelo odluku da se to ponovo vrati u optužnicu. Bilo koja odluka osim oslobađajuće u tom pogledu bila bi pogrešna, bila bi protivna principu pravne sigurnosti, a time bi čak bio narušen i autoritet Međunarodnog suda pravde, kao najlegitimnije institucije međunarodnog prava – kaže Simić.

Osim dijela optužnice koji se odnosi na navodni genocid u sedam opština, Simić ističe da su izuzetno problematične tačke u mogućoj osuđujućoj presudi Karadžiću i one koje se tiču optužbi da je kriv za genocid u Srebrenici na osnovu individualne i komandne odgovornosti, kao i njegovog navodnog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Komandna odgovornost

– Ako ga osude individualno za zločin u Srebrenici, sudsko vijeće bi moralo da ima vrlo ozbiljne dokaze da je Karadžić znao za zločin, da ga je podržao i da je na neki način tome doprinio, bilo svojim činjenjem ili nečinjenjem. Ukoliko bi ga sud osudio samo na osnovu komandne odgovornosti, čak se i tu postavlja jedno ozbiljno potpitanje – da li je Karadžić imao ingerencije u tom pravcu? Da li je to bilo pitanje za nadležne institucije, policiju, tužilaštva, vojnu policiju, i da li Karadžić može biti odgovoran zbog tuđih propusta? Što se tiče optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, biće vrlo zanimljivo čuti i vidjeti argumente suda da, pored Karadžića, u zločinački poduhvat budu uključeni Slobodan Milošević, Frenki Simatović, Jovica Stanišić i Momčilo Mandić. Brojne pravne činjenice dovode u pitanje udruženi zločinački poduhvat. Na primjer, Momčilo Mandić je oslobođen pred Sudom BiH za ratne zločine. Kako je Mandić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu ako je on već pravosnažno oslobođen? Tu imate i Jovicu Stanišića i Frenkija Simatovića, koji su takođe oslobođeni, doduše, nepravosnažnim presudama, a Slobodan Milošević je preminuo prije presude. S pravničkog aspekta, to su ključna pitanja na koja će Haški tribunal morati da pruži argumentovane odgovore – ističe Simić.

Stojanović: Zadržati mir

Advokat Miodrag Stojanović, član tima odbrane bivšeg komandanta VRS generala Ratka Mladića, smatra da će najvažniji detalj u današnjem izricanju presude prvom predsjedniku RS biti izjašnjavanje sudskog vijeća o optužnici za Karadžićevu navodnu odgovornost za “genocid” u sedam bh. opština.

– To je kritična tačka koja za sobom vuče brojne ne samo pravne već i političke posljedice. Važno je zadržati mir i staloženost jer današnja presuda predstavlja završetak samo prvog poluvremena, a kraj utakmice biće onda kad presuda postane pravosnažna – kaže Stojanović.

Sudsko vijeće Haškog tribunala koje će danas izreći presudu Radovanu Karadžiću sačinjavaju predsjedavajući južnokorejski sudija O-Gon Kvon, te sudije članovi Hauard Morison iz Velike Britanije i Melvil Berd iz Trinidada i Tobaga.

Zanimljivo je da se sudija Kvon najviše zalagao za donošenje međupresude iz 2012. godine, kojom je ocijenjeno da nema dovoljno dokaza da su srpske snage, pod Karadžićevim vođstvom, počinile genocid u sedam opština u BiH.

U odluci sudskog vijeća, koju je potpisao sudija O-Gon Kvon, navodi se da će presuda biti saopštena u 14.00 časova.

(Press)