Politika 17.01.2022.

Kalabuhov kritikovao Nelsona: Rusija ima pravo reagovati na ulazak BiH u NATO

ČITANJE: 2 minute

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov komentirao je navode ambasadora SAD-a Erica Nelsona da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO savezu te je poručio kako se radi o čistoj laži.

Kalabuhov ističe kako se upoznao o sadržaju oproštajnih intervjua američkog ambasadora u BiH te je naglasio kako Rusija, za razliku od Washingtona, Bosni i Hercegovini ne nameće vanjskopolitičke prioritete, prenosi Klix.”Bosna i Hercegovina, koju smatramo prijateljskom zemljom, ima suvereno pravo izbora. Ali ukoliko izbor bude u korist ulaska u NATO, iako je jasno da u državi ne postoji konsenzus po tom pitanju, a trenutna situacija se temeljno razlikuje od perioda 2000-ih, Rusija ima puno pravo da reaguje na ovakav hipotetički razvoj situacije u skladu sa svojim nacionalnim interesima”, ističe Kalabuhov.

Nakon toga ambasador je komentirao i Ured visokog predstavnika te je poručio kako su zapadni partneri inscenirali “cirkus” u vezi sa smjenom visokog predstavnika.

“Da ne govorim o tome da Upravni odbor, pod pritiskom Washingtona, krši ne samo duh, već i slovo mirovnog sporazuma, svaki put iskrivljujući njegov tekst u svojim izjavama. O pogubnosti OHR-a tvrdimo ne samo mi, već i trezveni posmatrači na Zapadu. Mogu se osvrnuti na nedavni članak prvog visokog predstavnika Carla Bildta, koji je, a on zna o čemu govori, pozvao na zatvaranje OHR-a i okončanje arhaičnog vanjskog protektorata u BiH. Da se Bosancima i Hercegovcima nudi prilika da se sami dogovore”, pojašnjava Kalabuhov.

Također, ističe kako nastavak prisutnosti OHR-a dovodi do destabilizacije situacije ne samo u BiH već u cijeloj regiji.

“Krivica se pripisuje, kao i obično, potpuno drugoj osobi. Sankcije se primjenjuju kao dio ‘nastave’, bez suđenja ili istrage. Istovremeno, oni koji se sada burno raduju nedavno uvedenim ograničenjima treba da imaju na umu da ona mogu utjecati i na njih – ako Washington poželi nekoga da kazni ‘zbog korupcije'”, ističe ambasador.

Na kraju, poručio je kako svaki put kada čuje frazu “maligni utjecaj Rusije” dobije snažan dojam da se nešto “maligno” dogodilo u glavama onih koji o tome pričaju.

“A gdje je ono čuveno ‘beyond reasonable doubt’ (izvan razumne sumnje op.a.)? Ili u odnosu na ‘domoroce’ nema potrebe za opterećivanje dokazima? Tu se može zamisliti jedan strog učitelj u cilindru s prugama i zvjezdicama, koji lenjirom mlati nesavjesne učenike po prstima dok ne ‘ispune postavljene uslove da se upišu u evropsku školu'”, zaključio je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov.

(E.M)