Vijesti 11.06.2024.

Kalabuhov: Otvaranje diplomatskog predstavništva u Banjaluci istorijski dan

ČITANJE: 1 minuta

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je danas na svečanosti povodom otvaranja Kancelarije ruske ambasade u Banjaluci da je ovo istorijski dan koji se odavno čekao i spremao.

Kalabuhov je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i rukovodstvu Srpske na inicijativi, snazi, kreativnosti koje su, kako je rekao, vrlo potrebne u ova vremena.

Ruski ambasador zahvalio je i Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Jefremu.

Kalabuhov je ocijenio da je Kancelarija veoma važan element u saradnji sa BiH, pogotovo sa Republikom Srpskom.

“Istorija je na našoj strani”, poručio je Kalabuhov u obraćanju zvanicama na svečanom otvaranju ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci.

Svečanosti prisustvuju, između ostalih, predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednik Vijeća naroda Srebrenka Golić, narodni poslanici, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović.

Otvaranjem novog diplomatskog predstavništva Ruske Federacije, kao ogranka matične ambasade u Sarajevu, Rusija će se pridružiti zemljama koje već imaju svoje kancelarije u Banjaluci.

Vlada Rusije je u maju 2022. godine prihvatila prijedlog za otvaranje Kancelarije ruske Ambasade u Republici Srpskoj.

(Srna)