Politika 20.01.2023.

KALABUHOV: Rusija ima strateški odnos sa Republikom Srpskom i srpskim narodom

ČITANJE: 2 minute

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov rekao je da Ruska Federacija podržava Dejtonski mirovni sporazum i uz strateški odnos sa Republikom Srpskom i srpskim narodom radi na tome da ima komunikaciju i sa bošnjačkim i hrvatskim narodom, ali i ostalima u BiH.

Kalabuhov je rekao da se njegova zemlja zalaže za poštovanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, za komotan život svih naroda i za to da nema malignog uticaja međunarodne zajednice na dešavanja u BiH.

On je pozvao sve političare u BiH da iskoriste mogućnost za saradnju sa Ruskom Federacijom u oblasti ekonomije, kulture i svim drugim domenima.

Komentarišući odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da povodom Dana Republike Srpske dodijeli Orden Republike Srpske na orglici predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, Kalabuhov je rekao da je to suvereno pravo rukovodstva Republike Srpske i da je Ruska Federacija zahvalna za tu odluku jer nastoji da ima strateške odnose sa Srpskom.

Kalabuhov je ocijenio interesantnim to kako se smatra dobrim ako neko dijeli američke interese, a da, ako neko dijeli interese Ruske Federacije, odmah prijete kaznama i sankcijama.

On je istakao da bi bilo bolje da oni karakterišu svoju politiku, te podsjetio na navode američke Ambasade da je “ničim izazvana takozvana agresija Rusije na Ukrajinu”.

“Vidimo šta je bilo prije toga i kako su oni napumpali Ukrajinu naoružanjem i kako to sada rade, a bili smo svjedoci svakakvih laboratorija po Ukrajini koje su eksperimentisale sa ruskim genetskim materijalom”, istakao je Kalabuhov.

Kalabuhov je upitao i šta je izazvalo američku agresiju na Jugoslaviju, te da li neko pamti kada je Kolin Pauel mahao bijelim praškom u Savjetu bezbjednosti da se uništi Irak, Libija i da je to kao “u redu”, jer je prijetnja američkim interesima.

(Srna/SB)

Oznake: Igor Kalabuhov