Politika 11.10.2022.

Kalinić: Odluka CIK-a opasan presedan koji ugrožava mir i stabilnost

ČITANJE: 2 minute

Odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o ponovnom brojanju glasova za mjesto predsjednika Republike Srpske opasan je presedan koji i Srpsku, ali i BiH potencijalno vodi u spiralu sukoba s nesagledivim posljedicama i definitivno ugrožava mir i stabilnost ove zemlje, upozorio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić.

On je istakao da je CIK prekršio Izborni zakon BiH i procedure postizbornog procesa.

“OHR, pošto je to samo druga strana iste medalje, podržao je ovu odluku i postaje saučesnik svega što se može dogoditi u narednom, kratkom vremenu”, ukazao je Kalinić u izjavi Srni.

Postavlja se pitanje, kaže Kalinić, da li će na osnovu ovog pravnog presedana u BiH kod svakih sljedećih izbora biti tako da – ukoliko izborni rezultat ne bude u skladu s političkim ciljevima zapadnih centrala i njihovih domaćih poslušnika (sada oličenih u opoziciji Srpske) slijediti revidiranje, i to bez obzira na većinske glasove politički zrelog, odgovornog i patriotski opredijeljenog naroda.

“Glasajući za Milorada Dodika i Željku Cvijanović narod je pokazao da Republiku Srpsku ne želi predati u ruke inostranih protektora i time je pokazao da ni po koju cijenu ne vidi budućnost Srpske u takvoj BiH koja bi postojala mimo onoga što je slovo izvornog Dejtona”, rekao je nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Srpske.

On je podsjetio da je Dodik juče obznanio da su se vreće sa glasačkim listićima tri dana nosile u CIK “na izvolite”.

“Kakav pravni ili politički kredibilitet onda može da ima CIK ako je svojevremeno i njen izbor bio zakonski sporan? kao što je zakonski sporna i odluka koju je juče donijela. Ta odluka je svojevrsni kopernikanski obrt rijetko viđen u praksi demokratski sprovedenih izbora. Izgleda da ovo može samo u ‘bosanskoj avliji'”, ističe Kalinić.

Bosnom su, kaže on, proteklih vijekova protutnjali mnogi okupatori i još od tada je važila izreka “kadija te tuži – kadija ti sudi”.

Nesumnjivo je, smatra bivši lider SDS-a, riječ o pokušaju izbornog inženjeringa i oni koji stoje iza toga treba da znaju da to može proizvesti ozbiljne nevolje u Republici Srpskoj, ali neće mimoići ni Bosnu.

“Ne bi trebalo da nas iznenadi ako bi uslijedio direktan, nedvosmislen, radikalan i masivan odgovor biračkog tijela koje je glasalo za Dodika. Nadajmo se da do toga, ipak, neće morati da dođe i da će Dodikova pobjeda i dalje ostati neupitna”, konstatovao je Kalinić.

Komisija je juče, na hitnoj sjednici u Sarajevu, izdala naredbu da se na teritoriji Republike Srpske i Brčko distrikta ponovo prebroje glasovi za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.