Politika 30.12.2021.

Kalinić: SDS – od nacionalnog pokreta do političkog biznis kluba

ČITANJE: 4 minute

Bivši predsjednik SDS-a Dragan Kalinić izjavio je Srni da je SDS, nakon dolaska Mladena Bosića na čelo te stranke pa sve do danas, postao politički biznis klub i kao takav u potpunosti se odnarodio i izgubio “nacionalno gorivo” i dodir sa stvarnošću.

“Postavlja se pitanje šta je danas ideologija ove stranke i koji njihov kadar je u ovom vremenu sposoban da to politički artikuliše. Ne vjerujem da to mogu Mirko Šarović i ekipa oko njega. Da li je to platforma sazdana od beskrajnog spinovanja svega i svačega, denunciranja političkih neistomišljenika, dodvoravanja strancima i sarajevskoj raji…? Ali, zato su vrlo spremni da učestvuju u raznim političkim licitacijama u bošnjačkom Sarajevu i nekim zapadnim ambasadama. Nekadašnju političku metodologiju SDS-a i glavne nacionalne teme preuzeo je SNSD Milorada Dodika i u tom političkom prostoru suvereno djeluje mnogo godina”, rekao je Kalinić.

Govoreći o politici SDS-a koji danas predvodi Mirko Šarović, Kalinić je ocijenio da se teško može naći opravdanje zašto sadašnji SDS jeftino kalkuliše u vezi sa odbranom dejtonske Srpske koja je definisana Ustavom BiH.

“Zašto podvijaju rep kad je gusto i zašto nemaju snage da rehabilituju sabornost i hrabrost iz vremena nastanka Republike Srpske kada su opšti interesi bili iznad ličnih i uskostranačkih. Šarović i ekipa, kada je riječ o skupštinskim zaključcima o otetim nadležnostima lamentiraju o njihovom sadržaju i načinu realizacije. Navodno se slažu zarad srpske javnosti i prikupljanja političkih poena, a pobjegnu sa glasanja. Teško da u njihov patriotizam bilo ko više vjeruje, i još pri tom ne predlažu nikakvu održivu alternativu osim prazne priče koja je mila za uši pojedinih ambasada u Sarajevu i sarajevske političke čaršije u kojoj dominira kvazigrađanski a u suštini unitaristički koncept BiH”, istakao je Kalinić.

On je naglasio da je zaista riječ o vrhunskoj političkoj hipokriziji.

“Cilj koji je definisala Narodna skupština Republike Srpske da se vrati Srpskoj sve ono što joj je mimo dejtonskog Ustava BiH političkim nasiljem ili prevarom izopšteno opravdava svako političko i demokratsko sredstvo i zato vlast Srpske ne podvija rep pred pritiscima.

Mislim da bi članovi Asocijacije stvaralaca Republike Srpske, od kojih su većina bili ili su i dalje članovi SDS-a mogli najbolje posvjedočiti koje je izvorne principe ove stranke iznevjerilo sadašnje njeno rukovodstvo i zašto je ova državotvorna stranka spala na ovako niske grane”, rekao je Kalinić.

On je podsjetio da je SDS bio u pravom smislu riječi stranka srpske sabornosti i to je, zajedno sa našim borcima, ostao tokom cijelog tragičnog sukoba u BiH.

“SDS je najzaslužniji u političkom smislu za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda u BiH i demistifikovanje zabluda jugoslovenstva i ideologije komunizma kojeg su se Srbi najteže oslobađali. SDS je nakon otcjepljenja BiH iz SFRJ devedesetih uspio da postane opštenarodni demokratski pokret koji je stao na čelo borbe srpskog naroda za odbranu njegove slobode i ravnopravnosti u BiH.

SDS je u toj političkoj borbi uspio da objedini nacionalno probuđene ruralne i građanske Srbe, nekadašnje ‘četnike’ i ‘partizane’, teiste i ateiste. Bio je u pravom smislu stranka srpske sabornosti i to je ostao zajedno sa našim borcima tokom cijelog tragičnog sukoba u BiH. Ja sam se, zajedno sa jednim brojem opozicionih poslanika reformista, kojima je pripadao i Milorad Dodik, priključio tome pokretu kada je u tadašnjoj socijalističkoj Skupštini BiH majorizacijom izglasana tzv. Deklaracija o nezavisnosti BiH. Nismo došli pod krov SDS-a, već pod jedan krov sa svojim narodom”, podsjetio je Kalinić.

On je naglasio da je taj SDS od prije 30 godina bio državotvorna stranka u punom značenju te riječi.

“Na čelo SDS-a izabran sam nakon unutarpartijskog sukoba između pokojnog Momčila Krajišnika i Alekse Buhe 1996 godine i zajedno sa svojim političkim saborcima uspješno je vodio do 2004. kada me ‘guvernerskim’ dekretom smijenio Pedi Ešdaun. Nakon toga, SDS je mijenjao svoje lidere poput poderanih čarapa i nizao izborne poraze i na lokalnom i na republičkom nivou”, zaključio je Kalinić.

(Srna, E.M)

Oznake: Dragan Kalinić