Politika 24.10.2022.

Kalinić: Sutrašnji miting – potvrda demokratskog kapaciteta

ČITANJE: 4 minute

Veliki sutrašnji miting u Banjaluci na koji bi trebalo da dođu građani iz svih krajeva Republike Srpske i dijaspore, potvrdiće demokratski kapacitet osviješćenog naroda koji je na vrijeme shvatio da je ovo bitka ne za pojedince i mandate političkih stranaka, već za opstanak i sigurnu budućnost Srpske u teškim i zlim vremenima, ocijenio je za Srnu savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić.

Kalinić ističe da se ne može tako baciti pod noge 30 godina postojanja države koja je srpskom narodu u već odavno razmontiranoj BiH jedina garancija slobode, demokratije i ravnopravnosti.

“Naravno, evo prilike da nam se u tolerantnoj atmosferi, bez izazivanja međusrpskih sukoba, mržnje i pozivanja na osvetu pridruže i svi oni građani Srpske koji su konačno shvatili kakvu su smrtnu spiralu za Republiku Srpsku pokrenuli zapadni stranci i domaći vazali”, ukazao je nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Kalinić je ocijenio da postizborna trakavica koja još traje u BiH, a posebno u Republici Srpskoj sve više liči na cirkusku predstavu u kojoj domaći politički klovnovi, oličeni u likovima iz opozicije, više ne uspijevaju da nasmiju ni svoju preostalu publiku pod cirkuskom šatrom, i to uprkos bijesu inostranih menadžera koji svakim danom sve više shvataju da im je ovo, ipak, bila propala investicija.

On napominje da je glavni razlog nedvosmislen – politički zreo i patriotski odgovor većine srpskog naroda koji je 2. oktobra na opštim izborima dao punu podršku Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović i ubjedljivo im, kao i koaliciji predvođenoj SNSD-om, ukazao povjerenje da u naredne četiri godine štite i predvode Republiku Srpsku.

Umjesto što neargumentovano optužuju pobjednike da su podijelili narod ponovo na “četnike i partizane”, napominje Kalinić, poražena opozicija neće da prizna da je ona jedini generator takve podjele jer su, zaslijepljeni mržnjom i željom za osvetom po svaku cijenu, floskulama o kriminalu, korupciji, slomu demokratije – sve po diktatu zapadnih instruktora- odveli jedan dio našeg čestitog naroda u slijepu ulicu.

“Prije toga su mu, demagoškim parolama, stavili povez na oči kako ne bi vidio stvarne namjere zapadnih birokrata i probosanskih partija čija je nedvosmislena namjera bila i ostaje i da do kraja pokore Republiku Srpsku, eliminišu njene legitimne vođe i sve nas poklope šapom unitarne, tobože građanske BiH”, rekao je Kalinić.

Prema riječima jednog od učesnika proglašenja Republike Srpske u januaru 1992. godine, 30.000 žrtvovanih za nastanak Srpske i njihovi potomci nikada ne smiju opoziciji zaboraviti ovu izdajničku agendu na koju su bili spremni da pristanu po cijenu kupovanja ličnih karijera i zarad licemjernog tapšanja po ramenu zapadnih birokrata.

“Teško da će ih od toga zaštiti i OHR i CIK i Ustavni sud i samoproklamovi Savjet za sprovođenje mira (PIK) i slične tvorevine”, upozorio je on.

Kalinić kaže da je siguran da istinski pobjednici neće podleći trijumfalizmu i da će na pastirski način pokušati da vrate najveći dio ovog zalutalog dijela srpskog naroda pod zajednički krov jedine srpske kuće i da će miting u Banjaluci na dostojanstven, demokratski i civilizovan način iskazati protest i neslaganje sa pokušajima prekrajanja i manipulisanja izbornom voljom većine građana Srpske.

“Konačno, ovo je prilika da se javno kaže – nedjeljama strpljivo podnosimo bezgranično postizborno maltretiranje, razvlačenja, manipulacije, kršenje zakona. Ovo je prilika da se dok još ima vremena kaže – dalje neće moći, zaboravite na poništavanje izbora, vrijeđate nam inteligenciju! Konačno, da poručimo riječnikom avlije koji će dobro razumjeti i ovi domaći u Sarajevu i oni inostrani – dosta više, sikter more!”, poručio je Kalinić.

Kalinić kaže da mnoge pouke treba da izvučemo iz ovog postizbornog rijalitija.

“Jedna od važnih je da je krajnji čas da budemo mnogo veći gospodari svoga života u ovoj našoj kući, onako kako smo bili svoji na svome kada smo osnivali Republiku Srpsku, i da ni po koju cijenu ne odustajemo od borbe da nam se vrate one nadležnosti i one institucije /naprimjer Republička izborna komisija/ koje su nam gubernatori oduzeli i prebacili na nivo BiH tražeći najbolji način da to i ostvarimo”, naglasio je Kalinić.

Osim toga, dodao je, i Dodik i Cvijanovićeva su i za to pobjedom na ovim izborima dobili mandat naroda.