Politika 05.10.2022.

Kalinić: Zahtijevamo otvaranje vreća i poništavanje rezultata glasanja

ČITANJE: 2 minute

Stranka NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA uputila je CIK-u zahtjeve za otvaranje vreća na biračkim mjestima i ponovno brojanje glasova.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Zahtijevaćemo poništavanje rezultata izbora na svim nivoima i ponovno glasanje na svim nivoima, iz dva razloga:
1. Imali smo priliku da vidimo, posredstvom medija, brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa na dan glasanja, kao i nepravilnosti koje su nastale prilikom brojanja glasova, bez obzira o kojoj stranci je riječ.
Takve nepravilnosti ne mogu da budu imperativ demokratskog procesa.

2. Veliki broj nevažećih listića, ukazuje na to da se mora otkloniti uzrok nastajanju tolikog broja nevažećih listića, jer je apsurdno da broj nevažećih listića bude u visini broja glasova za dva poslanička mandata za NSRS.

Ukoliko nadležne institucije ne budu poništile rezultate glasanja na svim nivoima i ne budu raspisani novi izbori, zahtijevamo od tzv. popularne opozicije da odbije verifikaciju poslaničkih mandata i na taj način ne daju legitimitet i legalitet ovakvom izbornom procesu!

Odbijanjem verifikacije mandata, neće moći da se kontituiše Narodna skupština Republike Srpske i izbori će morati da budu ponovljeni.

Zašto je važno da opozicioni poslanici odbiju verifikaciju mandata?

– Verifikacijom poslaničkih mandata i potvrđivanjem mandata potpisom svakog poslanika, daje se legitimitet i legalitet izbornom procesu, čime se zapravo omogućava formiranje Narodne Skupštine Republike Srpske, a posledično se omogućava i izbor izvršne vlasti, odnosno Vlade, čiji mandat potvrđuje Narodna skupština Republike Srpske.

Takođe, verifikacijom mandata poslanici, priznajući izborni proces, kao legitiman i legalan, onemogućavaju na dalje, svaku sumnju u neregularnost izbornog procesa.

Poslije verifikacije poslaničkih mandata, ne postoji više pravni osnov za dokazivanje da je izborni proces bio pun neregularnosti. A tzv. opozicija bi, dalje, samo retorički, na nivou ispraznog populizma, pričala o neregularnostima u toku izbornog procesa.

Narod je nosilac suverenosti, pa izborom poslanika narod svoju suverenost prenosi na poslanike, odnosno njegove mandate. Sledstveno, ukoliko poslanici verifikuju mandate, oni time zapravo u ime naroda, priznaju legitimitet i legalitet izbora!

Gospodo iz tzv. opozicije, izvolite, imate rješenje!

Stranka NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA podržava poništavanje rezulatata glasanja na svim nivoima i ponovno raspisivanje izbora.

A vi, ukoliko se ne raspišu novi izbori, odbijte verifikaciju poslaničkih mandata, ne dozvolite da se konstituiše Narodna Skupština Republike Srpske i dokažite svojim glasačima, da ste prava opozicija i da vam finansijska naknada iz budžeta za poslaničke mandate, nije bitnija od narodne volje i sprovođenja prava.

Narod koji je povjerio svoje glasove stranci NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA, biće ponosan, jer mi imamo principe i stav koji dosledno sprovodimo, jer smatramo da Republika Srpska treba da bude NAŠA PRIČA, A NE TUĐA!

Prof. dr Zoran Kalinić
Predsjednik stranke NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA