Politika 07.10.2022.

Kalinić: Zašto opozicija priznaje izbore za NS RS umjesto da odbije verifikaciju mandata

ČITANJE: 4 minute

Svjedoci smo činjenice u kakvoj atmosferi je protekao izborni proces, što je konstatovao i CIK navodeći da na više od 1000 biračkih mjesta, nisu bile ispunjene propisane obaveze biračkih odbora, kao i brojne nepravilnosti prilikom brojanja, upisivanja glasova, sve do nemilih snimaka primjene sile trećih lica, na članove biračkih odbora.

Takođe, mogli smo da čujemo da će koalicija oko tzv. opozicionih stranaka, podnijeti zahtjev za poništavanje izbora samo za predsjednika Republike Srpske, što implicira da oni priznaju izbore za NS RS i druge nivoe vlasti, svjesni činjenice svih nedemokratskih dešavanja koje smo pomenuli?!

Kako je moguće da neko sebe naziva opozicijom a da, pod istim okolnostima, prizna izborni rezultat na jednom nivou vlasti, a da na drugom nivou vlasti ne prizna?!

Zar ne bi bilo logično da u ovakvoj nedemokratskoj atmosferi izbornog procesa, neko ko sebe naziva opozicijom zahtijeva da se ponište izbori na svim nivoima, a ne samo za predsjednika Republike Srpske, kako bi se ispoštovala volja naroda?!

Očigledno, ono što je narodu i opozicionoj stranci NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA logično, to nije logično i poželjno tzv. opoziciji koja je nekada vršila vlast ?!

Sledstveno, opoziciona stranka, NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA, poziva sve ostale opozicione stranke da odbiju verifikaciju poslaničkih mandata u NS RS i ne daju legitimitet i legalitet ovakvom izbornom procesu, što bi automatski izazvalo raspisivanje novih izbora za Narodnu Skupštinu Republike Srpske!

Jedino rješenje je ponavljanje izbora na svim nivoima.

Gospodo, iz tzv. opozicije, hoćete li da se borite protiv vlasti i izborite za volju naroda ili ste se borili da verifikacijom mandata u Narodnoj Skupštini RS date legitimitet i legalitet budućoj izvršnoj vlasti tj. vladi u kojoj ćete kohabitirati upravo sa onima, protiv kojih ste se borili do pucanja glasnih žica?!

Gdje nestade vaša borba protiv kriminala i korupcije?!

Gdje nestade vaša borba za pravdu i izraženu volju naroda?!

Sve opozicione stranke, koje sada na izborima predstave ulazak u Narodnu Skupštinu RS kao “pobjedu”, serviraju vam zabludu, jer nikog ne pobeđuju, Samo daju legitimitet i legalitet vlastodržačkoj većini da i dalje drži sve bitne institucije u svojim rukama i nastavi sa kršenjem pravnih normi pod zaštitom imuniteta koji im pripada po funkciji.
Narod je nosilac suverenosti!

Izborima za Narodnu Skupštinu narod prenosi svoju suverenost na narodne poslanike koji ih zastupaju. Dakle, ako poslanici verifikuju mandate i daju legitimitet i legalitet ovakvom izbornom procesu, oni zapravo u vaše ime priznaju ovakve izbore za NS RS legitimnim i legalnim.

Jesu li oni onda opozicija koja se bori za sprovođenje volje naroda i demokratskih principa?!

Verifikacijom poslaničkog mandata, koji mora da potpiše svaki poslanik posebno, vrši se PISMENO priznanje legitimiteta i legaliteta izbora i formira se zakonodavna vlast u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, jedna od tri grane vlasti. Zakonodavnu vlast čine svi poslanici, a izglasani su zakoni one stranke (koalicije) koja ima većinu poslanika dok oni u manjini predstavljaju ikebanu i za to dobijaju finansijsku naknadu iz budžeta po poslaniku.

Lijep biznis na grbači naroda, zar ne?!

Šta vam kažu?

Ostavarili su prvu pobjedu ulaskom u Narodnu Skupštinu RS ?!

Ne, nije to pobjeda, to je ikebana za finansijsku naknadu po poslaničkom mjestu i davanje legitimiteta i legaliteta onoj stranci, strankama, koja ima većinu poslanika.
Zato, opoziciona stranka NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA insistira na ukidanju finansiranja političkih stranaka iz budžeta.

Bez formiranja zakonodavne vlasti nema ni formiranja izvršne vlasti – Vlade, koja predstavlja drugu granu vlasti u državi. U Narodnoj Skupštini Republike Srpske, se glasa za potvrđivanje mandata premijeru koji predvodi vladu, njegov ministarski kabinet. Predsednik Republike Srpske, daje mandat za premijera onoj stranci koja može da formira većinu u Narodnoj Skupštini.

Dakle, ostale stranke, sjede kao ikebane, primaju finansijsku naknadu, a možda dobiju i neko ministarsko mjesto, kao utješnu nagradu za verifikaciju poslaničkih mandata. Zatim, drže konferencije u holu Narodne skupštine, kukajući da ih vlast ne uvažava, uzvikuju da se bore za narod i da će narod pobjediti?!

A jeste li pobijedili?!

Kakva predstva, za Oskara!

Bez odbijanja verifikacije poslaničkih mandata i raspisivanja novih izbora na svim nivoima, zbog nedemokratskih uslova u izbornom procesu, nema govora o pravoj opoziciji!

Prof. dr Zoran Kalinić
Predsednik opozicione stranke NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA