Vijesti 12.10.2022.

Kalinić: Zbog imuniteta članovi CIK BiH ne mogu biti krivično gonjeni za djela iz njihove nadležnosti

ČITANJE: 2 minute

Najava Milorada Dodika da će krivično tužiti članove CIK BiH, u vezi sa ponovnim brojanjem glasova na cijeloj teritoriji Republike Srpske, je najblaženo rečeno, smiješna ili jeftin trik, imajući u vidu da članovi CIK BiH uživaju status imuniteta i ne mogu biti krivično gonjeni.

Rekao je ovo Zoran Kalinić, predsjednik stranke Naša priča Republika Srpska, dodajući da je Dodik  očigledno “zaboravio” ili ima loše savjetnike, da prema Izbornom zakonu BiH, član 2.8, stav 1 i 2, članovi CIK BiH uživaju imunitet od krivičnog gonjenja, za postupke izvršene u okviru dužnosti i obaveza, a koji su utvrđeni ovim i drugima zakonima, te da se članovi CIK BiH se u bilo koje vrijeme, mogu pozvati na ovaj član zakona.

“S druge strane, mogao je da se desi i obrnut slučaj, da mi iz opozicije dođemo u situaciju da tužimo CIK BiH i da ništa ne uradimo, jer je imunitet članova CIK BiH barijera. Upravo zato je bitno ukidanje imuniteta svim nosiocima javnih ovlašćenja, što je jedna od tačaka programa stranke, Naša priča Republika Srpska. Time bi se ispoštovalo ustavno pravo jednakosti svih građana, a ne privilegije u odnosu na funkcije. Zato se Naša priča Republika Srpska zalaže za ukidanje imuniteta poslanicima, predsjedniku, premijeru, sudijama, članovima CIK-a itd. da bi se ispoštovala ustavna kategorija jednakosti svih građana. Konkretno, u ovom slučaju, status imuniteta koji su političari dodijelili članovima CIK BiH se direktno obio njima o glavu, odnosno, vratio kao bumerang. Da narod ne bi došao u takvu situaciju, svaki čovjek pojedinačno, u nekim drugim životnim okolnostima koje se ne tiču izbornog procesa, izuzetno je važno ukinuti imunitet svim nosiocima javnih ovlašćenja”, rekao je Kalinić.