Vijesti 29.10.2018.

KALKULATOR TROŠKOVA Banjaluka treći najskuplji grad u BiH, Sarajevo broj jedan po skupoći

ČITANJE: 3 minute

Troškovi života u BiH su najviši u Sarajevu, gdje je indeks 86, podaci su ovo kalkulatora troškova života “Expatistan”.

U ovaj kalkulator iz BiH, pored Sarajeva i Bihaća, uvršteni su i Banjaluka, Mostar, Tuzla i Zenica.

“Prvi na listi s najvišim troškovima života je, kada je BiH u pitanju, Sarajevo, drugi po redu je Mostar, gdje je indeks troškova života 77, treće mjesto dijele Banjaluka i Tuzla s indeksom 75, na petom s indeksom 73 je Zenica, a na začelju Bihać, gdje indeks iznosi 67”, podaci su ovog kalkulatora.

Ukoliko, pomoću ovog kalkulatora, uporedimo dva najveća grada u BiH, Sarajevo i Banjaluku, vidjećemo da je život u Sarajevu za oko 16 odsto skuplji nego u Banjaluci.

“Hrana je u Sarajevu skuplja za oko 11 odsto, stanovanje za 25 odsto, odjeća za 34 odsto, lična njega za 25 odsto i zabava za 17 odsto”, navodi se u računici “Expatistana”.

Kako stoji na ovoj stranici, za osnovni meni za ručak u Sarajevu, uključujući i piće, moraćete izdvojiti 15 KM, dok ćete za obrok brze hrane izdvojiti oko osam maraka, što je za 48 odsto više nego u Banjaluci, gdje ćete za obrok brze hrane izdvojiti oko 5,5 KM. Tako za pola kilograma kokošjeg mesa bez kosti u Sarajevu ćete platiti oko 4,37 KM, dok ćete u Banjaluci za to morati izdvojiti četiri marke i pet feninga. Prema ovim proračunima, i hljeb je u Sarajevu znatno skuplji nego u Banjaluci, pa tako u Sarajevu košta 1,06 KM, a u najvećem gradu RS 0,88 KM. Litar mlijeka u Sarajevu, kako se navodi u kalkulatoru, košta 1,51 KM, a u Banjaluci 1,46 KM.

Sudeći prema ovom kalkulatoru, najveća razlika u cijeni između Sarajeva i Banjaluke je u odjeći, koja je u Sarajevu za čak 34 odsto skuplja nego u Banjaluci.

“Par farmerki u Sarajevu košta 126 maraka, a u Banjaluci 103 KM, dok ćete za patike u Sarajevu platiti 124 KM, a u Banjaluci 115 maraka”, stoji u proračunu o cijenama odjeće.

Ukoliko uporedimo, cijene između Bihaća, gdje je indeks troškova života najniži, i Sarajeva, gdje je on najviši, vidjećemo da je, prema ovom kalkulatoru, život u Sarajevu skuplji za oko 26 odsto u odnosu na Bihać. Najveća razlika u cijeni je kod stanovanja, koje je u Sarajevu za oko 81 odsto skuplje nego u Bihaću.

Kada su u pitanju razlike u cijeni između Sarajeva, grada koji je prvi na listi, i Mostara, koji je drugi, Sarajevo je skuplje za oko 11 odsto, s tim da su troškovi prevoza u Sarajevu za četiri odsto jeftiniji nego u Mostaru.

Slaviša Kajkut, sekretar Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija”, rekao je da se prema utiscima potrošača vidi da su određene vrste robe osjetno jeftinije u Banjaluci u odnosu na neke veće gradove u FBiH.

“S obzirom na to da je onlajn kupovina dosta zastupljena, vidi se da mnogo naših firmi u Banjaluci zaprima narudžbe od građana iz FBiH, baš zato što se osjetno može primijetiti razlika u cijeni”, istakao je Kajkut. Naveo je da građani iz FBiH u Banjaluci najčešće obavljaju kupovine veće vrijednosti, odnosno bijele tehnike, a djelimično i odjeće i obuće.

Kalkulator je napravio češki softver inženjer Gerardo Robledillo, a na stranici “Expatistana” se navodi da se ovi podaci formiraju tako što ljudi koji posjećuju ovaj sajt unose troškove određene robe ili usluga u gradovima širom svijeta.

(Nezavisne)