Politika 15.10.2022.

Kaluža: RS više nego ikad treba sposobnog predsjednika

ČITANJE: 2 minute

Piše: Lučiano Kaluža

Brojanje listića najvažniji je politički proces u novijoj istoriji Republike Srpske i BiH. Ovaj postupak usložnjen je negativnim uticajem različitih spoljnih i unutrašnjih faktora. Izabranog Predsjednika očekuju kompleksni i teški izazovi u međunarodnim odnosima.

Republika Srpska, u svjetlu dešavanja turbulencija u svijetu, pretnji nuklearnim oružjem, međunarodnih sukoba i ekonomskih izazova, sada više nego nikada, treba sposobnog Predsjednika koji je u stanju prepoznati procese, te samouvjereno i institucionalno na njih odgovoriti.

U situaciji neželjenog proširenja direktnih sukoba na Evropu, a time i regiju, te pozicioniranja Republike u odnosu na takva kritična kretanja, snaga Predsjednika se tada ogleda u donošenju najboljih odluka. A one moraju biti nezavisne i podržane unutrašnjim jedinstvom.

Takođe, srpski član Predsjedništva sinhronizovano sa Predsjednikom i NSRS mora jasno zastupati interese Republike u Predsjedništvu BiH kao i u međunarodnim predstavljanjima. Politika SČP treba biti direktno vezana za strategiju međunarodnog djelovanja i promocije Republike. U tom kontekstu, potrebno je spriječiti očiglednu deinstitucionalizaciju Republike što hitnijim uspostavljanjem i formiranjem svih nivoa Republičke vlasti. Vrijeme je odlučujući faktor, a njega trenutno najmanje imamo jer se međunarodni procesi dešavaju isuviše brzo.

Kada sagledamo sve, jasno je da je Republici potreban politički iskusan Predsjednik sa jakom unutrašnjom podrškom, koji razumije procese u kontekstu svjetskih dešavanja, kojeg uvažavaju regionalni lideri i koji ima političku snagu za jasnu artikulaciju politika Republike. Odgovarajući sebi na tako postavljene teze i pitanja, bez uplitanja emocija, odgovor se sam nameće i vrlo je očigledan. Na žalost, logička promišljanja kod nas uvijek su u sjeni emotivno-navijačkih odnosa, a najmanje interesnih. Upamet se, vrijeme koje dolazi ne obećava!