Magazin 19.12.2015.

Kamenje Stounhendža nije ljudskom rukom prenešeno

ČITANJE: 1 minuta
stounhendz
Naučnici su zaključili da su se veliki kameni blokovi prvobitno nalazili u današnjem Velsu, pa su započeli istraživanje ne bi li utvrdili na koji način su oni prenešeni.

Kako oni objašnjavaju, raniji rezultati nisu dobro protumačeni. Naime, kamenje Stounhendža nije ljudskom rukom prenešeno s teritorije današnjeg Velsa u današnji Salisburi, već su ga mnogo ranije pomjerili glečeri.

Član tima koji je ranije zaključio gdje se kamenje Stounhendža nekada nalazilo Majk Parker Pirson ističe da su kameni blokovi koji su upotrebljeni za pravljenje Stounhendža najprije bili dio neke konstrukcije u Velsu. Međutim, tim arheologa koji čine dr Brajan Džon, dr Difd Elis-Grafid i Džon Dauns nedavno je u magazinu “Arheologija u Velsu” objavio istraživanje po kojem je za pomjeranje ovog kamenja bila zadužena priroda, a ne neki drevni građevinari.

Otkud onda, međutim, tragovi koji ukazuju da je u prenošenje bila uključena i ljudska ruka? Dr Brajan Džon ističe da su te tragove ostavljali arheolozi.

– Arheolozi su toliko željeli da ispričaju dobru priču da su ignorisali i pogrešno protumačili dokaze koji su se pred njima našli – kaže dr Džon.

Slijedeće godine će biti sprovedeno istraživanje u kamenolomu za koji se vjeruje da je mjesto odakle su ovi blokovi izvađeni, pa će arheolozi imati više podataka.

(Nacionalna geografija)