Magazin 28.08.2018.

KAMERNA MUZIKA Banjalučki trio na prestižnom festivalu “Convivium Musicum”

ČITANJE: 3 minute

Banjalučki trio predstaviće se 26. septembra na petom Internacionalnom festivalu kamerne muzike „Convivium Musicum“ u Kragujevcu.

Ova manifestacija je od posebnog značaja zbog činjenice da je nakon četiri uspješno održana Festivala, ime „Convivium Musicum“ postalo sinonim za interesantan i nestandardan program.

Banjalučki trio čine rukovodilac i osnivač, pijanistkinja i čembalistkinja, te profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Biljana Jašić Radovanović, flautistkinja i asistent na AU UNIBL Marija Pilipović i violinistkinja iz Južne Koreje, Yeon Ju Jeong, koja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu predaje već sedam godina.

– S obzirom na to da na ovom festivalu uglavnom nastupaju ansambli iz inostranstva, bila sam prijatno iznenađena kada sam dobila poziv, jer to govori i o značaju našeg ansambla. Organizatori me poznaju sa nekih drugih festivala i veoma se radujem ovom nastupu – kaže Jašić Radovanović.

Banjalučki trio osnovan je 2014. godine. Od tada je svirao u RS, ali i regionu i inostranstvu.

– Marija Pilipović u ansamblu je od samog početka. Prvobitno, sa nama je nastupala violončelistkinja Lidija Paulin, međutim kako je otišla iz Banjaluke, nismo mogle da nađemo adekvatnu zamjenu. Jedan koncert odsvirale smo sa violončelistkinjom Belmom Alić, iz Sarajeva, na Smotri umjetnosti „Meremer i zvuci“, u Aranđelovcu 2015. Nakon toga, u trio je došla Yeon Ju Jeong – priča Jašić Radovanović.

Pored Smotre umjetnosti, među najznačajnim njihovim nastupima je i koncert na „Danima Vlade Miliševića 2014“, nastup u okviru Koncertne sezone Fakulteta umjetnosti u Nišu 2017. i dva koncerta na Festivalu u Belfortu, u Francuskoj, u maju ove godine.

– U Banjaluci je inače problem napraviti jedan ozbiljan ansambl. To se vidi i po tome koliko smo mi morale da promijenimo članova. Umjetnici su nekako navikli da u ansamblima budu u „instant varijanti“ – da se na brzinu navježba, odsvira i to je to. Moja prvobitna zamisao bila je da Banjalučki trio bude ozbiljan, profesionalan ansambl, koji izvodi djela klasične muzike, koji će djelovati dugo i biti „zaštitni znak“ našeg grada i države. Odatle i naš naziv ansambla. Međutim, mi ovdje nismo prepoznati na taj način – objašnjava Jašić Radovanović.

Jedan od problema je, prema njenim riječima, i to što RS i BiH nemaju menadžere u ovoj oblasti umjetnosti.

– Zbog obaveza koje imam na AU UNIBL kao profesor, nemam vremena da se bavim promocijom u mjeri u kojoj bi to trebalo. Imam studente koje, takođe, vodim na takmičenja i radim sa njima. Sve što radimo, radimo sami, a dobro znamo u kakvom su stanju kultura i umjetnost kod nas. Međutim, ne smatram da zato treba samo sjediti i ne raditi ništa. Naprotiv, treba svirati i uraditi najbolje što možemo u ovim uslovima. Banjalučki ansambl nema nikakve prodrške i zaista je ponekad vrlo teško da odemo negdje. Najčešće imamo plaćene samo putne troškove i smještaj. Ipak, ne odustajemo. Borimo se i sviramo, jer ni u regionu nije sjajna situacija, a i u svijetu je, u odnosu na cjelokupni broj muzičara, malo onih koji mogu da žive od koncerata i nastupaju u prestižnim dvorana. To su zaista odabrani umjetnici. Generalno nas loša atmosfera vuče unazad, ali ne treba zato odustajati. Treba svirati zbog sebe – ističe Jašić Radovanović.

Predstavljanje različitih formi

Festival kamerne muzike „Convivium Musicum“ u Kragujevcu će biti održan od 25. do 28. septembra. Prezentovanje različitih formi kamernih sastava i vrhunskih djela klasične muzike koja na kragujevačkoj sceni do sada nisu izvođena je tradicija ove manifestacije. Pored Banjalučkog tria, sviraće i „Quattro Temperamenti“, Festivalski ansambl „Convivium Musicum“ i „Ansambl 5+“.

(Srpskainfo)