Vijesti 25.11.2020.

Kamp u Živinicama “zatvara” Lipu?

ČITANJE: 2 minute

Novi privremeni prihvatni centar za ilegalne migrante bi mogao da bude formiran na teritoriji opštine Živinice, a taj potez bi u završnici mogao dovesti do rasterećenja na lokaciji Lipa, u Unsko-sanskom kantonu, ili čak do stavljanja katanca na taj kamp.

Glas Srpske piše, nakon što je nedavno, samo na osnovu odluku lokalne i kantonalne vlasti, bez konsultacija sa nivoom BiH koji je nadležan za to, zatvoren prihvatni centar “Bira” u Bihaću, veliki broj ilegalnih migranata je izmješten u kamp u Lipi, srpskom selu koje se nalazi na rubu Bosanskog Petrovca, što je izazvalo strah kod mještana, a zadovoljni nisu ni sami migranti jer ih je tu više nego što kapaciteti dozvoljavaju.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH potvrđeno je “Glasu Srpske” da bi u BiH, na inicijativu Delegacije EU u BiH, a od strane austrijske Vlade, trebalo da stigne 135 kontejnera za smještaj oko 2.500 ilegalnih migranata.

Sagovornik iz Savjeta ministara kaže da bi novo naselje za smještaj trebalo da bude organizovano na prostoru neperspektivne vojne imovine u mjestu Ciljuge, opština Živinice, a nakon odluke federalne Vlade o ustupanju prostora Ministarstvu bezbjednosti BiH za te potrebe.

On je ocijenio da je trenutno teško kvalifikovati kakav će to biti kamp ili centar, da li privremenog karaktera, ali smatra da će vjerovatno da bude privremeni prihvatni centar, što bi moglo dovesti i do zatvaranja Lipe.

BiH gotovo tri godine muči velike muke sa migrantima koji, u namjeri da se dočepaju tla EU, nelegalno ulaze na njenu teritoriju i to nerado bivaju “zarobljeni”.

Najjači pritisak od početka trpi Unsko-sanski kanton zbog blizine sa EU, a plan proširenja prihvata migranta u kantonima prije nekoliko dana je potvrdio i sam ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić. Tada je istakao da su za to obezbijeđena sredstva te da čeka sastanak sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Na pitanje medija koji je treći kanton, uz sarajevski i USK, gdje su trenutno migranti smješteni, nije odgovorio, obrazlažući to još nije prihvaćen taj plan i spomenuto proširenje na treći kanton.

(A.M/Banjaluka.net)