Magazin 14.04.2016.

Kanada: Otvoreni kursevi joge na kojima možete glasno psovati

ČITANJE: 1 minuta
b_160414011
Stanovnici kanadskog grada Calgaryja otvorili su kurs pod nazivom “Rage Joge”. Ovo je potpuno novi koncept tehnika joge, gdje oni koji vježbaju, prilikom izdaha psuju i viču u određenim pozama, a poslije vježbi obavezno odu na pivo.

“Želite steći snagu snagu i fleksibilnost? Došli ste na pravo mjesto”, navodi se na sajtu Rage Yoga.

Vježbe traju sat vremena i održavaju se dva puta sedmično u Dickens pubu uz pratnju “teških” zvukova muzike (kao što su Metallica ili Black Sabbath). Ideja je potekla od Lindzi Istak, koja je prošla kroz raskid veze i počela dolaziti na časove.

“Prije nego sam krenula na jogu, pokušala sam ići na razne kurseve i nigdje se nisam uklapala. Svuda je bilo previše emocija i ozbiljnog pristupa. To nije ono što volim”, rekla je ona.

Prednosti joge i meditacije su dobro poznati, a studije su pokazale da “bezobrazan rječnik” povećava toleranciju na bol, da nas čini ubjedljivim u poslovnim razgovorima i da stvara osjećaj solidarnosti. Dakle, spoj vježbi, mira i psovanja nudi novi put ka ličnom miru i pomaže nam da se nosimo sa stresom.

Nakon što je dobila medijsku pažnju i kada je njen koncept opisan kao “pretjeran” u Rusiji, Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, Lindzi Istak je pokrenula kampanju za razvoj online kurseva i nada se turneji po Kanadi u avgustu.

(Klix)