Svijet 10.07.2024.

Kanada postala svjetska prestonica kradljivaca automobila

ČITANJE: 7 minuta

Početkom ovog ljeta, Interpol je Kanadu uvrstio među 10 najgorih zemalja po broju ukradenih automobila, od 137 koje vodi u svojoj bazi podataka. Više od 1.500 automobila koji su ukradeni u Kanadi otkriveno je širom svijeta od februara mjeseca, a još oko 200 se otkrije svake nedjelje, obično u lukama u drugim zemljama.

Logan Lafarnijer se probudio jednog oktobarskog jutra 2022. godine i ustanovio da ispred kuće nema njegovog potpuno novog kamineta “ram rebel”.

Sigurnosne kamere su snimile dvojicu muškaraca sa kapuljačama kako u gluvo doba noći provaljuju u kamionet ispred njegove kuće u Miltonu u Ontariju i sa lakoćom ga odvoze.

Nekoliko mjeseci kasnije, taj isti kamionet se pojavio na veb-stranici za prodaju vozila u Gani, nekih 8.500 kilometara vazdušnom linijom dalje od Ontarija, prenosi RTS.

“Prepoznali smo ga po držaču za laptop koji smo postavili iza vozačevog sjedišta za mog sina, koji je u njega stavljao i otpatke”, ispričao je Lafernijer za BBC.

To isto smeće bilo je vidljivo i na fotografijama na stranici oglašivača za prodaju automobila. “Nije bilo sumnje da je to moje vozilo.”

Epidemija krađa automobila

Priča gospodina Lafarniera uopšte nije usamljen slučaj. U 2022. u Kanadi je ukradeno više od 105.000 automobila – oko jedan automobil svakih pet minuta. Među žrtvama je bio i kanadski savezni ministar pravde, kome su lopovi dva puta oteli “tojotu hajlender Iks-El-E”, inače vladin službeni auto.

Početkom ovog ljeta, Interpol je Kanadu uvrstio među 10 najgorih zemalja po broju ukradenih automobila od 137 koje vodi u svojoj bazi podataka – što je “izvanredan” podvig, kaže portparol, s obzirom na to da je Kanada tek od februaru počela da integriše svoje podatke sa međunarodnom policijskom organizacijom.

Vlasti kažu da se ukradeni automobili ili koriste za izvršenje drugih kriminalnih radnji, prodaju se u zemlji drugim naivnim Kanađanima ili se šalju u inostranstvo radi preprodaje.

Interpol je saopštio da je otkrio više od 1.500 automobila širom svijeta koji su ukradeni u Kanadi od februara mjeseca, a još oko 200 se otkrije svake nedjelje, obično u lukama u drugim zemljama.

Krađa automobila ima gotovo epidemijske razmjere, tako da ju je Kanadski biro za osiguranje proglasio “nacionalnom krizom”, jer su osiguravači morali da isplate više od jedne i po milijarde kanadskih dolara (milijardu američkih dolara) za slučajeve krađe vozila samo tokom prošle godine, prenosi RTS.

Kako se zaštititi od lopova

Problem je primorao policiju širom zemlje da izda brošure o tome kako zaštititi vozila od krađe.

U međuvremenu, neki Kanađani su preuzeli stvari u svoje ruke, počev od postavljanja uređaja za praćenje na svoje automobile do angažovanja privatnog obezbjeđenja u komšiluku.

Oni koji to mogu sebi da priušte čak su postavili stubove koji se uvlače i izvlače na prilaze kućama – slične onima koji se vide ispred banaka i ambasada – u pokušaju da odvrate lopove.

Nojman Kan, koji živi u Misisagi, gradu nedaleko od Toronta, započeo je posao postavljanja stubova nakon što su on i njegov brat bili žrtve krađe automobila.

Imućniji Kanađani stavljaju stubiće ispred kuće

U jednom pokušaju, lopovi su provalili u Kanovu kuću dok su žena i djeca spavali. Tražili su ključeve njegovog “mercedesa Ge-El-E” parkiranog ispred, ali su pobjegli kada se on pojavio.

Poslije tog “traumatičnog” iskustva prodali su svoje automobile osim dva “skromna” porodična vozila.

Radeći svoj posao, gospodin Kan čuje slične priče od ljudi širom regiona Toronta.

“Imamo baš mnogo posla. Imali smo jednog klijenta u čiju ulicu je bilo toliko upada lopova u kuće da je svake večeri angažovao čuvara jer se jednostavno nije osjećao bezbjedno.”

Zašto je Kanada obećana zemlja za krađe automobila?

Raširenost krađa automobila u Kanadi je iznenađujuća s obzirom na to koliko je malo stanovnika ove zemlje u poređenju sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom – zemljama sa visokom stopom takvog kriminaliteta, kaže Aleksis Pikero, direktor američkog Biroa za kriminalističku statistiku.

“Kanada takođe nema toliko lučkih gradova kao SAD”, napominje Pikero.

Dok su SAD, Kanada i Velika Britanija doživele nagli porast krađa automobila od pandemije kovida 19, stopa krađa u Kanadi (262,5 na 100.000 ljudi) je veća od one u Engleskoj i Velsu (220 na 100.000 ljudi), prema najnoviji dostupni podaci iz svake zemlje.

Takođe je prilično blizu onoj u SAD, koja se kreće oko 300 krađa vozila na 100.000 ljudi, na osnovu podataka iz 2022. godine.

Porast posljednjih godina delimično je posljedica globalne nestašice automobila izazvane pandemijom koja je povećala potražnju i za polovnim i za novim vozilima.

Takođe postoji rastuće tržište za određene modele automobila na međunarodnom nivou, što krađu automobila čini glavnim generatorom prihoda za organizovane kriminalne grupe, navodi Eliot Silverstejn, direktor za odnose sa vladom u Kanadskom automobilskom savezu.

Ali Silverstejn ističe da ih način na koji funkcionišu kanadske luke čini ranjivijim na ovu vrstu krađe od drugih zemalja.

“U lučkom sistemu, veći je fokus na ono što dolazi u zemlju nego na ono što izlazi iz zemlje”, i dodaje da kada se vozila spakuju u brodske kontejnere u luci postaje teže doći do njih.

Više se vodi računa koja roba ulazi u Kanadu, nego šta odlazi

Policija je uspjela da pronađe tek nekoliko ukradenih automobila.

U oktobru je policijska služba Toronta objavila rezultate jedanaestomjiesečne istrage u kojoj je pronađeno 1.080 vozila vjrednih oko 60 miliona kanadskih dolara. Kao rezultat toga, podignuto je više od 550 tužbi.

A između sredine decembra i kraja marta, granični i policijski službenici pronašli su skoro 600 ukradenih vozila u luci Montreal nakon što su pregledali 400 brodskih kontejnera.

Ove vrste operacija, međutim, veoma se teško sprovode s obzirom na obim robe koja prođe kroz tu luku, kažu stručnjaci. Samo 2023. kroz luku Montreal prošlo je oko 1,7 miliona kontejnera.

Lučko osoblje takođe nema ovlašćenja da pregleda kontejnere u većini slučajeva, a u oblastima pod carinskom kontrolom samo granični službenici mogu da otvore kontejner bez naloga.

U isto vrijeme, Kanadska granična služba se bori sa hroničnim nedostatkom osoblja, prema izvještaju koji je njen sindikat podnio vladi u aprilu.

Problem je i zastarjela tehnologija

Patrik Braun, gradonačelnik Bramptona – još jednog grada u Ontariju teško pogođenog krađom automobila – nedavno je posjetio kontejnerski terminal Port Njuark u Nju Džersiju kako bi uporedio taktiku inspekcije između SAD i Kanade.

On je za list Nešnal post rekao da su američke vlasti “dobile skenere koji mere gustinu sadržaja kontejnera i blisko sarađuju sa lokalnim organima za sprovođenje zakona”.

“To su stvari koje mi u Kanadi ne radimo”, ističe Braun, prenosi RTS.

U maju je kanadska vlada rekla da će uložiti milione kako bi ojačala sposobnost granične službe da pretražuje brodske kontejnere. Policija će takođe dobiti dodatni novac za borbu protiv krađe automobila u svojim zajednicama.

Ali Silverstejn smatra da su sami proizvođači automobila dio slagalice koji nedostaje.

“Svi pričaju o pokušaju da povrate vozila, a moj fokus je bio na tome zašto uopšte ne otežamo krađu vozila.”

U međuvremenu, vlasnici automobila poput gospodina Lafarnijera još uvijek se bore sa tim šta da urade da bi svoja vozila sačuvali od lopova.

Nakon što mu je ukraden kamion “ram rebel”, zamijenio ga je “tojotom tundra” – vozilom koje je opisao kao svoj “kamionet iz snova”.Ovog puta na njega je ugradio imobilajzer motora kako bi sprijj+ečio lopove da lako pokrenu automobil. Takođe ga je opremio uređajem za praćenje u slučaju da ga ukradu, i dodao zaštitu na volan.

Ali lopovi su bili uporni. Dvojica su došla pred Lafarnijerovu kuću sa namerom da ukradu i “tundru”. Međutim, zbog zaštite koju je postavio bili su prinuđeni da razbiju zadnje staklo kako bi ušli u kamionet. Buka ga je probudila i pozvao je policiju. Ali lopovi su uspeli da pobjegnu za četiri minuta koliko je bilo potrebno policiji da stigne.

Platio je popravku svog potpuno novog kamioneta i na kraju potpuno “obeshrabren” odlučio da ga proda, prenose Nezavisne.