Politika 14.05.2021.

Kandidat za visokog predstavnika u BiH Kristijan Šmit ponovo nominovan za njemački parlament

ČITANJE: 1 minuta

Kandidat za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit ponovo je nominovan za člana njemačkog parlamenta.

Njemački izbori trebalo bi da budu održani u septembru, a ovo se dešava dok se čeka ishod Šmitove kandidature za šefa OHR-a u BiH.

“U srijedu navečer CSU me ponovo nominirao za direktnog kandidata za njemački Bundestag u saveznoj izbornoj jedinici Fürth. Veoma sam sretan i puno vam hvala na povjerenju”, napisao je Šmit na svojoj Facebook stranici.

Podsjetimo, Njemačka vlada je još 20. januara na prijedlog ministra vanjskih poslova Heika Maasa potvrdila kandidaturu Kristijna Šmita (CDU) za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Od tada je potvrđeno da on ima podršku zapadnih zemalja, ali se Rusija javno usprotivila njegovom imenovanju, tako da je neizvijesno kada će on preuzeti dužnost.

Sadašnji šef OHR-a Valentin Incko nedavno je izjavio da će Šmit uskoro biti imenovan, odnosno da će se to desiti u narednih nekoliko mjeseci.

Šmit je član njemačkog parlamenta u ime konzervativnog CSU-a, koji je sestrinska stranka i koalicioni partner CDU-a Angele Merkel.

(N.S)

Oznake: Kristijan Šmit, OHR