Politika 13.11.2018.

KANDIDATI Ministarske resore dobijaju Nina Bukejlović i Goran Selak, Čavićevoj stranci “Putevi RS”?

ČITANJE: 4 minute

Sastav nove Vlade Srpske za sada je na nivou spekulacija, ali se u političkim krugovima sve glasnije priča da će socijalisti i DNS u naredne četiri godine dobiti manje resora nego što su imali u proteklom mandatu, u korist novih stranaka koje ulaze u vlast. 

Po svemu sudeći, SP će sa četiri pasti na dva ministarstva, a kako piše Srpskainfo, u igri za ministre su Zdenka Gojković i novi poslanik u NSRS Goran Selak. Moguće je da će im gubitak pozicija u vlasti RS biti nadomješten foteljama na nivou BiH.

Istovremeno, DNS, nakon unutarstranačkih problema i smjena pojedinaca iz te partije pod optužbom da su na izborima radili za opoziciju, teško da može da zadrži tri resora. Po svemu sudeći, prosvjetu i kulturu su trajno izgubili smjenom Daneta Maleševića, a glasno se priča da su velike šanse da aktueni v.d. ministra u tom resoru Alen Šeranić (SNSD) bude imenovan za ministra. Od kadrova SNSD među sigurnijima su još i Srebrenka Golić, Dragan Lukač i Anton Kasipović.

Budući da će Zoran Tegeltija vjerovatno na čelo Savjeta ministara BiH, izvjesno je da će SNSD morati da nađe drugo ime umjesto njega, a pominju se izvršni direktor za ekonomsko-finanijske poslove ERS Darko Milunović, kao i neki od bivših ministara finansija Srpske.

Imajući u vidu da se paralelno sa personalnim sastavom Vlade, najavljuje i njena reorganizacija u vidu gašenja nekih resora, odnosno razdvajanja određenih ministarstava na dva, jako je teško u ovom trenutku pratiti šta bi kome moglo da pripadne. Naši izbori tvrde da će se mnogo više znati u srijedu, kada je zakazan sastanak predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića sa šefovima parlamentranih stranaka o pripremi prve sjednice novog saziva parlamenta.

– Tada će se znati ko sa koliko poslanika raspolaže, kako stvari stoje u DNS, hoće li SDS imati jedinstven klub poslanika ili će se možda prijaviti dva. Nakon toga će početi zvanični sastanci i pregovori o formiranju skupštinske većine i vlade. Više informacija treba očekivati u periodu između 14. i 18. novembra – tvrdi sagovornik.

U novu vladu trebalo bi da uđe i dio SDS iz Doboja okupljen oko Obrena Petrovića. Kako kažu izvori Srpskainfo, najvjerovatnije će nova ministarka biti Nina Bukejlović, koja zbog peripetija oko nacionalnog izjašnjavanja nije uspjela da se domogne poslaničkog mandata u NS RS.

Kada je riječ o NDP, koga je lider SNSD Milorad Dodik već najavio kao dio nove vlade, najvjerovatnije lider te stranke Dragan Čavić neće biti novi ministar, nego će u vladu poslati nekoga od svojih saradnika. Druga opcija je da NDP pripadne mjesto direktora „Puteva Srpske“, jer se očekuje smjena ili ostavka Nenada Nešića iz DNS, koji je osvojio mandat u Predstavničkom domu BiH.

U svim ovim kombinacijama, osim stranačkih apetita, treba zadovoljiti i ustavnu obavezu da pet ministara treba da budu Bošnjaci, a tri Hrvati.

Trgovina i turizam za US

U idućem mandatu izvršne vlasti ministra bi trebalo da ima i Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića. Kako saznajemo, velike su šanse da ovoj stranci pripadne Ministarstvo trgovine i turizma RS koje sada vodi socijalista Predrag Gluhaković.

Takođe, za očekivati je da u Vladi ostane i HDZ BiH. Samo je pitanje na kojoj poziciji, jer se očekuje gašenje Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica koje vodi njihov ministar Davor Čordaš.

Iz SNSD-a potvrdili: Višković će biti predložen za premijera RS-a

Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vjeruje da će Republika Srpska (RS) vrlo brzo dobiti novu vladu, za čijeg mandatara su potvrdili potpredsjednika stranke Radovana Viškovića, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Time će, kaže, biti dokazana stabilnost RS-a u institucionalnom i svakom smislu.

Nakon današnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, Kovačević je rekao da su usvojili smjernice za razgovore s drugim strankama, koji su počeli danas te da će dio skupštinske većine biti DNS, SP, Ujedinjena Srpska, vjeruju NDP i grupa poslanika oko Obrena Petrovića iz Doboja.

Najavio je da će, nakon procesa formiranja vlasti na nivou RS-a i BiH, krenuti u analizu izbornog rezultata u lokalnim odborima.

Ovo je bila prva sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a nakon izbora, a izrazili su zadovoljstvo postignutim rezultatima.

“SNSD ostaje najveća sranka u RS-u, još snažnija nego što je bila ranije, a najveća je politička stranka i na nivou BiH i može se reći i najjača partija u BiH”, ustvrdio je Kovačević.

(Srpskainfo)