Politika 13.08.2016.

Kandidati o zdravstvu: SNSD obećava projekte, SDS upozorava na javašluk

ČITANJE: 2 minute

Rekonstrukcija banjalučke Poliklinike i gradnja novih ambulanti porodične medicine dio su izbornog programa SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Ako pobijede na izborima i postanu dio lokalnog parlamenta troje doktora sa odborničke liste SNSD-a banjalučanima obećavaju bolju zdravstvenu zaštitu.

U programu Igora Radojičića pobrojani su i brojni projekti u zdravstvu koje najavljuje Vlada Republike od izmještanja Hirurgije u novi blok Kliničkog centra do preseljenja Psihijatrije. Od posla koji je u nadležnosti grada obećavaju brojne projekte koji će poboljšati uslugu lokalnog Doma zravlja.

“Objekat ambulante porodične medicine u Mjesnoj zajednici Petrićevac je star i dotrajao i nije namijenjen za ambulante, stoga je neophodno pristupiti izgradnji novog objekta ambulante u Petrićevcu kao i ambulante u Dragočaju”, rekla je kandidat za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Nevenka Todorović.

Iz SNSD-a obećavaju i gradnju novih ambulanti u Priječanima i Donjim Kolima kao i objekta centra bazične rehabilitacije u zavodu Miroslav Zotović. Dok doktori koji su na listi SNSD-a najavljuju nove projekte u zdravstvu, doktor Mirko Raković sa liste Srpske demokratske stranke, upozorava na katastrofalno stanje u toj oblasti. Tvrdi da obećanja SNSD-a nisu realna i da su dugovi zdravstvenih ustanova premaišli milijardu i 200 miliona maraka. Uz gomilanje dugova prema radnicima, rasipao se, tvrdi, i novac od kredita za brojne projekte.

“Da pozovem još jedinog čovjeka u RS iz pozicije koji ima neki autoritet to je gospodin predsjednik Milorad Dodik da stvarno napravi jedan rez u zdravstvu. Strašan rez u zdravstvu da rastjera ovo sve okolo, ovo je katastrofa ovo je žabokrečina. To nema smisla kako ćemo se mi izvuci stvarno ne znam. Mi ne možemo djelovati, mi možemo samo kritikovati, ali naša se riječ za sada ne čuje”, rekao je kandidat SDS-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Mirko Raković.

Ni jedani ni drugi nisu imali jasne odgovore na negativno poslovannje i dugove banjalučkog Doma zdravlja. Planovi Vlade da finansiranje domova prebaci na trezor lokalnih zajednica za SDS su neprihvatljivi, a ni u SNSD-u nisu imali jasne odgovore može li to izdržati sve praznija gradska kasa.

(ATV)

Oznake: Milorad Dodik