Politika 19.12.2022.

KANDIDATI: Predsjednik Naše stranke Edin Forto novi ministar transporta i komunikacija BiH?

ČITANJE: 2 minute

Potraga za kandidatima među partnerima na bh. nivou, za popunu budućeg saziva Vijeća ministara BiH, uveliko traju. Neka imena su već utvrđena, a ostalo je još nekoliko nedoumica.

Poznato je šest od devet, odnosno deset imena koji će činiti Vijeće ministara BiH u mandatu 2022. – 2026.

Ukoliko prođu sigurnosne provjere to će biti predsjedavajuća Vijeća ministara BiH biti Borjana Krišto (HDZ), ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, ministar odbrane Zukan Helez (SDP), ministar trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD), a Klix.ba insistira na tvrdnji i da će novi ministar sigurnosti biti Nenad Nešić (DNS), što se u RS uglavnim demantuje.

Ono što je za sada nepoznanica jeste budući ministar prometa i komunikacija, ministar za ljudska prava za izbjeglice, te ministri pravde i civilnih poslova.

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, ministar prometa i komunikacija bi mogao biti Edin Forto, predsjednik Naše stranke i aktuelni premijer Kantona Sarajevo, koji je svima prihvatljiva opcija. Tome u prilog ide i činjenica da je Forto nedavno obavljao i razgovore s nekoliko potencijalnih kandidata za budućeg premijera Kantona Sarajevo, kao što je Jasminko Halilović.

“Nemam komentar u ovom trenutku”, rekao je Forto na upit portala Klix.ba povodom navedene informacije.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je u Našoj stranci poprilično turbulentno po pitanju ulaska u Vijeće ministara BiH, s obzirom da je predsjednica Glavnog odbora i bh. parlamentarka Sabina Ćudić nedavno izjavila da nije sigurna da li će podržati formiranje Vijeća ministara.

Što se tiče Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, tu je načelni dogovor da će SNSD i Osmorka zajedno podržati jednog kandidata. Iako se spominjalo da bi na tu poziciju mogao Vojin Mijatović (SDP), on je nedavno za Klix.ba rekao da “od toga nema ništa”.

Što se tiče ministarstava pravde i civilnih poslova, tu će kandidate ponuditi HDZ, ali još uvijek nije poznato koja su imena u opticaju. Prije određenog vremena imali smo informacije da Josip Grubeša i Ankica Gudeljević neće ostati na tim funkcijama, no nije poznato da li se nešto u međuvremenu promijenilo, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Edin Forto