Politika 05.08.2016.

Kandidati za gradonačelnike odlična promocija stranaka!

ČITANJE: 4 minute

Imati kandidata za gradonačelnika Banjaluke je promocija kakvu većina stranaka ne može sebi priuštiti u neizbornim periodima što su najbolje uvidjeli Prva stranka i SPAS, odskočivši tako iz skupa stranaka nedovoljno poznatih široj javnosti.

Zbog toga što nisu imali kandidata za gradonačelnika, mnoštvo partija u Banjaluci ostaće prepoznate samo od manjeg broja dobro upućenih ljudi, dok većina građana neće ni znati za njihovo postojanje.

Mnoge Banjalučane koje smo kontaktirali je iznenadilo da na izborima mogu glasati i za Liberalnu stranku BiH, Savez za Stari Grad, Novu partiju, Stranku demokratske aktivnosti, Jedinstvenu naprednu stranku, pa i Zavičajne socijaldemokrate Mile Marčete i mnoge druge.

– Iskreno, većina imena što ste mi nabrojali potpuno mi je nepoznata, a još sam mislio da solidno poznajem političku scenu. Pored ovih više-manje standardnih stranaka iz oba bloka prepoznajem Prvu stranku jer ima kandidata za gradonačelnika, isto kao i SPAS. Za ovu drugu stranku sam čuo i ranije ali ne poznajem njihov raniji rad – rekao nam je Banjalučanin Igor Veselinović.

Iako je bilo građana glavnog grada RS koji su prepoznali svega 2-3 stranke i onih koji su znali i neke medijski manje poznate, Veselinovićev odgovor je bio najučestaliji.

– Čuo sam za Prvu stranku i SPAS. Iskreno ne od ranije, niti sam upoznat sa njihovim radom ali sam čitao da imaju kanidate za gradonačelnika – rekao je u anketi portala banjaluka.net Predrag Matijašević.

Da je objavom kandidature za gradonačelnika Banjaluke poraslo interesovanje za stranke ispred kojih su kandidovani potvrdili su nam i sami Slavko Župljanin i Duško Tadić.

– Intersovanje za Srpsku patriotsku stranku je jako poraslo posljednjih mjeseci. Imamo svakodnevne kontakte. Rekli smo da hoćemo savez sa narodom i zajedno sa narodom se borimo. Bili smo neaktivni jedan period ali nakon što smo se vratili na političku scenu građani su nas prepoznali, stariji se prisjetili, mlađi nas upoznaju – rekao je Župljanin za naš portal i dodao da očekuje pobjedu na oktobarskim izborima, kao i to da će njegova stranka sa drugim političkim subjektima formirati jednu pravednu skupštinsku većinu koja će raditi u interesu građana.

zupljanin banjaluka

Kandidat Prve stranke Duško Tadić za banjaluka.net kaže da su mnoge stranke bile manje poznate do trenutka kada su iznjedrile kandidata za gradonačelnika i listu odbornika, pa tako i stranka iz koje i on dolazi.

– Iz dana u dan raste interesovanje građana za Prvu stranku, jer im je dosta ovih koji samo obećavaju a ne mijenjaju ništa godinama. Ima i novih učlanjivanja u stranku, ali to nam nije toliko bitno koliko nam je bitna činjenica da iz dana u dan imamo sve veći broj simpatizera koji nas podržavaju. Građani nisu samo broj na papiru, i zato ih ne forisiramo da se učlanjuju da bi nam samo popunili pristupnice. Ima jos mnogo do izbora, tako da oni koji nisu upoznali kandidata za gradonačelnika i kandidate za odbornike, sigurno će imati priliku da nas upoznaju kroz medije, preko društvenih mreža, a najviše kroz interaktivnu komunikaciju na kafi i trčanju sa budućim gradonačelnikom – naveo je Tadić.

Dusko Tadic2

I u daleko poznatijim strankama, SNSD-u i NDP-u ističu da je, nakon objave kandidature Igora Radojičića i Dragana Čavića za gradonačelnike Banjaluke poraslo i ukupno interesovanje za njihove stranke.

– Rast podrške stranci je konstantan. Pored povećanja broja građana koji nam pristupaju kao članovi, sve dosadašnje ankete pokazuju da je podrška kandidatu Saveza za promjene Draganu Čaviću veća nego podrška kandidatima drugih partija. Prednost u anketama i istraživanjima nam takođe govori da su građani opredijeljeni za konkretna rješenja, koja NDP kao dio Saveza za promjene nudi Banjaluci – rečeno nam je iz Info službe NDP-a.

U SNSD-u su nam rekli da je Radojičićeva pobjeda neupitna, a da će se njihova snaga podjednako vidjeti i u broju odborničkim mandata koji će ubjedljivo biti na njihovoj strani.

– Iako je riječ o najvećoj i najpopularnijoj stranci u Banjaluci, kao i cjelokupnoj Srpskoj, kandidatura Radojičića je još više povećala interesovanje, podršku i učlanjenje građana u našu stranku jer su građani opredijeljeni za bolju budućnost – ističu iz SNSD-a.

(banjaluka.net)