Politika 28.12.2022.

KANDIDATI ZA MINISTRE: Sigurne fotelje za Tegeltiju i Košarca

ČITANJE: 1 minuta

Zoran Tegeltija i Staša Košarac ostaju i u budućem sazivu Savjeta ministara jer su definitivno kandidati za dvije od ukupno četiri ministarske fotelje koje u ovom mandatu pripadaju strankama iz Republike Srpske, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Tegeltija (SNSD) još obavlja dužnost predsjedavajućeg Savjeta ministara, a na toj poziciji bi, kako sada stvari stoje, trebalo da ga naslijedi Borjana Krišto iz HDZ-a BiH čiju je kandidaturu potvrdilo Predsjedništvo BiH, a slijedi i rasprava u Parlamentu.

S druge strane, Tegeltija je kandidat za ministra finansija i trezora BiH, dok njegov stranački kolega ostaje na poziciji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na nivou BiH.

Osim ta dva resora, kadrovi stranaka iz Republike Srpske koji čine vlast na zajedničkom nivou, sa HDZ-om i “osmorkom”, biće na čelu ministarstava bezbjednosti te za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara. Iako se spekuliše da se Nenad Nešić, lider DNS-a, najviše pominje kao kandidat za ministra bezbjednosti, sagovornik “Glasa”, upućen u pregovore, ističe da još nije dogovoreno ko će u dvije preostale ministarske fotelje, kao ni ko će biti tri zamjenika ministara.

– Definitivni kandidati su trenutno samo Tegeltija i Košarac – istakao je sagovornik “Glasa”.

O formiranju Savjeta ministara danas će biti riječi i u Parlamentu BiH, gdje će zakazana prva hitna sjednica Predstavničkog doma. Na dnevnom redu je jedna tačka – potvrđivanje imenovanja Krišto za predsjedavajuću novog saziva Savjeta ministara.

Nenad Nešić je juče kratko poručio da će sve biti jasno u narednim danima ne želeći da detaljnije govori o spekulacijama da je on novi ministar iz reda srpskog naroda.

(N.S)