Region 26.01.2022.

Kandidatura Zdravka Ponoša – faktor podjele ili ujedinjenja opozicije u Srbiji?

ČITANJE: 9 minuta

Kandidatura general-potpukovnika u penziji i bivšeg načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša za predsednika Srbije mogla bi ozbiljno da podeli deo bojkotaške opozicije.

Umesto do dogovora o zajedničkom predsedničkom kandidatu koji bio njen izborni adut na aprilskim izborima, ponovno imenovanje bivšeg potpredsednika Narodne stranke moglo bi da dovede do konačnog političkog razlaza Dragana Đilasa i Vuka Jeremića. U tom bi slučaju klimava koalicija Stranke slobode i pravde i Narodne stranke definitivno prestala da postoji svega dva meseca pre izbora i obe stranke bi imale svoje odvojene izborne liste, piše politika.rs.

Da nešto škripi u ovom delu opozicije, moglo se zaključiti kada su višemesečni razgovori tek u novembru krunisani dogovorom da SSP, NS, DS i PSG izađu na jednoj izbornoj listi. Da su se konačno dogovorili, obelodanili su na zajedničkoj konferenciji za novinare gde je vladalo mrtvilo, kako je kasnije svedočio novinar Srđan Škoro, koji se takođe ovih dana kandidovao za predsednika. „Znam za sahrane življe od skupa na kojem se ujedinila opozicija”, konstatovao je Škoro.

Od tada taj deo opozicije traži predsedničkog kandidata. Kao na pokretnoj traci smenjivali su se akademici, novinari, profesori univerziteta, ekonomisti da bi na kraju knjiga ponovo spala na Zdravka Ponoša, čija je najava kandidature za predsednika još pre dva meseca dovela do ozbiljnog rascepa u Narodnoj stranci. Kao i pre Nove godine, tako je i proteklog vikenda predlog za predsedničkog kandidata potekao od Dragana Đilasa, a za taj predlog su u NS saznali iz medija. Lider SSP-a Đilas kaže da je uveren da će sve opozicione stranke stati iza Zdravka Ponoša kao predsedničkog kandidata i da neće odustajati od tog predloga. „Mi smo s našim javnim predlogom izašli, između ostalog, zato što sve ovo predugo traje i kako bismo tu priču doveli do kraja. Obećali smo javno narodu Srbije da ćemo do 1. februara izaći s kandidatom i mi smo našeg kandidata vrlo jasno predstavili kao čoveka kog predlažemo drugim opozicionim strankama”, rekao je Đilas za Novu.

Kako je naveo, „predložili smo svojim partnerima, ali i svim ostalim opozicionim snagama u Srbiji, da i oni podrže Zdravka Ponoša, da se oko njega u ovoj borbi svi ujedinimo”. „Naš stav je zasnovan na razgovorima s mnogo ljudi, ali i na istraživanjima koje radimo i prezentujemo već godinu dana”, objasnio je Đilas.

Da će Ponoš biti kandidat ovog dela opozicije, Jeremić je saznao gledajući televiziju. Pozivajući se upravo na istraživanja javnog mnjenja, Jeremić kaže da u njegovoj stranci ubedljivo najbolje stoji Siniša Kovačević, a posle njega Sanda Rašković Ivić, ali da, nažalost, nijedno od njih dvoje nije iz ličnih razloga u mogućnosti da trči predsedničku trku. „Treći najbolji rejting imao je Miroslav Aleksić, a četvrti Zdravko Ponoš. Ispitivali smo i neke kandidate koji nisu u NS-u, a od kojih su se najbolje pokazali Marinika Tepić i Boža Prelević”, kaže Jeremić i dodaje da su ova istraživanja sprovedena upravo zato što je početkom novembra u medijima takođe bila istaknuta kandidatura Ponoša, što je i tada sve u ovoj stranci iznenadilo. Prvi izbor NS-a za predsedničkog kandidata ovog bloka partija je Miroslav Aleksić, koga opet neće druge partije.

Unutar ove krhke koalicije dogovoreno je da se, posle uvida u istraživanja javnog mnjenja čiji rezultati bi trebalo da budu poznati danas, vidi koji kandidat bi imao najviše šanse na izborima. Jedan od mogućih razloga zašto je Đilas ponovo istrčao s Ponoševom kandidaturom jeste i to što upravo u opozicionim medijima i portalima nisu imali previše razumevanja zašto SSP, NS i DS neoprostivo kasne s izborom i promocijom predsedničkog kandidata. Odbacili su spekulacije da se to radi da ne bi taj čovek bio medijski satanizovan i to je čak postalo kontraproduktivno. Kao dokaz su navodili da je besmisleno bilo tražiti „od građana da se oslobode straha, a da je opozicioni prvak, pretendent na mesto na Andrićevom vencu uplašen od naslovnih strana Vučićevih tabloida i satanizacije Mitrovićevog Pinka”.

Da će Ponoš teško biti kandidat koji bi objedinio opoziciju, svedoče reči lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, predsednika Dveri Boška Obradovića i Radomira Lazovića iz pokreta „Ne davimo Beograd”, koji nisu u „Utisku nedelje” dali eksplicitnu podršku ovom predlogu. Lazović navodi kako je očekivao da opozicija pre tog predloga razgovara. „Očigledno je da predlog njega kao predsedničkog kandidata ne okuplja čak ni koaliciju koja ga je predložila, tako da ćemo razgovarati s njima, videćemo da li je to najbolje rešenje”, poručio je Lazović.

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da nije vreme za komentarisanje eventualne kandidature Zdravka Ponoša jer, kako kaže „to nije čak ni kandidat te grupacije stranaka okupljenih oko Đilasa, a što se onda ne izjašnjavamo o svim ostalim kandidatima koji su dosad pojavili, evo, na primer Boško Obradović – što se opozicija ne izjašnjava o Bošku Obradoviću, izjašnjava se o Ponošu”. „Hajde malo da uvedemo principa, reda i malo logike u čitav ovaj proces”, poručio je Tadić.

A Boško Obradović tvrdi da nije siguran da je Ponoš dobar zajednički kandidat opozicije. „Generalno je Ponoš doživljen u delu javnosti kao NATO kandidat, odnosno kao neko ko u svojoj biografiji – i to je, čini mi se, nešto što zabrinjava – ima tu crtu saradnje s NATO-om, da je prvi otvorio kancelariju za saradnju s NATO-om, da je prošao razne njihove sertifikate, i to je nešto što mislim da nema apsolutno nikakvih šansi u borbi protiv Vučića”, kazao je Obradović.

Da su unutar ovog dela opozicije ozbiljno narušeni odnosi, svedoče reči i politikologa Bobana Stojanovića, koji navodi da potraga za onim koji može na crtu vlasti pred očima javnosti ovim strankama ne bi trebalo da nanese veliku političku štetu. „Ovo što vidimo poslednjih dana više ide u prilog tome da je ta koalicija klimava i da bismo možda mogli da razmišljamo i o tome da će se ona na neki način i rasformirati do izbora, nego što nam deluje da će imati kvalitetnog kandidata koji može da ozbiljnije uđe u predsedničku trku protiv kandidata vlasti”, ocenjuje Stojanović.

Da je moguće da dođe do raspada ove koalicije svedoči i izjava Jeremića koji kaže da „ništa ne bi smelo da dovede u pitanje opstanak naše koalicije”. „Njen raspad dva meseca pred izbore imao bi katastrofalne posledice za opoziciju. Veliki broj opoziciono nastrojenih birača bi se razočarao i tog dana ostao kod kuće”, kazao je Vuk Jeremić.

A lider SPS-a Ivica Dačić ocenio je da Ponoš ne predstavlja, ni u jednoj varijanti, ozbiljnu političku alternativu vlasti na predstojećim izborima i zajedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću. Povodom odluke SSP-a da predloži Ponoša za predsedničkog kandidata, rekao je i da to dokazuje da Đilas „time u stvari pokazuje da udara šamar svom koalicionom partneru Jeremiću” i dodao da nije siguran da će Jeremić uopšte da glasa za Ponoša, „ako bude bio (predsednički) kandidat”.

Krstić: Ponižavanje Jeremića

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da to što je Đilas izabrao kandidata iz Jeremićeve stranke mimo Jeremićeve volje i mimo dogovora da svi skupa sačekaju i vide koji je kandidat „najisplativiji”, pokazuje dve stvari. Za „Politiku” kaže da je prva to da su veći animoziteti između „pravih” opozicionara nego između čitave opozicije i Vučića. Dodaje da je iznenadno kandidovanje Ponoša nož je u leđa Jeremiću i njegovo namerno javno ponižavanje. „Pitanje je samo zašto Jeremić to trpi. Ne zbog koristi na terenu jer nijedna od tih stranaka nema infrastrukturu koja bi im bila od koristi na izborima. Jedini Jeremićev motiv za udruživanje je da na taj način obezbedi sebi pristup medijima pod Đilasovom kontrolom, a Đilasov cilj je da tako lakše kontroliše Jeremića i ostale ’lidere’ i da im nameće svoju volju, baš kao u slučaju kandidovanja Ponoša”, kaže Krstić. Druga stvar je to da Đilas izborom Ponoša za predsedničkog, a Marinike Tepić za nosioca liste, pokazuje da ga predsednički i parlamentarni izbori uopšte ne zanimaju i da će sve svoje ogromne medijske i finansijske resurse upotrebiti za beogradske.

Zatresao se i DS

Član Glavnog odbora Demokratske stranke Aleksandar Dikić ocenio je da je „metodologijom svršenog čina stranka koja – iz nepoznatih razloga – pretenduje da bude predvodnik opozicije predložila Zdravka Ponoša za predsedničkog kandidata”. „Bez prethodnog dogovora, bez jasnih meritornih parametara, bez serije sastanaka na široj osnovi koalicionih partnera, istrčavanje s ovakvim predlogom samo je još jedan dokaz da sukobi unutar opozicije još nisu prevaziđeni i da oni nisu samo posledica netrpeljivosti i bolesnih ambicija. Problemi su mnogo dublji”, naveo je Dikić u autorskom tekstu za „Danas”. Prema njegovim rečima, „dve su opcije”. „Prva je da – zbog nepoštovanja pravila elementarne pristojnosti i zbog neodgovornih poruka koje se šalju opozicionoj javnosti – DS obustavlja pregovore o zajedničkom nastupu na sledećim gradskim i parlamentarnim izborima”, napisao je Dikić. Druga je da, naveo je, „GO DS uskraćuje poverenje stranačkom rukovodstvu ako isto na sednici GO predloži glasanje o podršci kandidaturi Zdravku Ponošu”.

Glišić: Sveo vojsku na nivo lovačkog društva

Zamoljen da prokomentariše predlog Stranke slobode i pravde (SSP) da Zdravko Ponoš bude predsednički kandidat dela opozicije, predsednik Izvršnog odbora SNS-a rekao je da je „to odličan kandidat”. „Javnost Srbije veoma dobro zna da je Ponoš moć naše vojske sveo na nivo lovačkog društva. Ona su bila bolje opremljena i spremnija za dejstvo. Taj čovek je istopio sve što je moglo da se istopi od gvožđa – tenkove, avione, topove. Sve što smo imali u tom trenutku kao vojska nestalo je”, rekao je Glišić. Dodao je da je Ponošev glavni savetnik bio portparol NATO-a u vreme bombardovanja SRJ Džejmi Šej, koji mu je, kako je rekao, bukvalno određivao „ujutru šta će da obuče” i šta će tog dana da radi. „On mu je bio glavni savetnik i savetovao mu je da uništi vojsku. Danas kad pogledate Vojsku Srbije, vidite nešto sasvim drugo. Nebo i zemlja. Ako ćete takvog čoveka koji je uništio ono za šta je bio zadužen da birate za predsednika države, možete da očekujete da će i nju na isti način da uništi”, poručio je Glišić.

(SB)

Oznake: Zdravko Ponoš