Vijesti 13.10.2015.

Kao na “Diskaveriju”: Oduzeta imovina kriminalaca uskoro na aukcijama, nudiće se i on-line!

ČITANJE: 1 minuta
zoran-stanisljevic
Milionska imovina, oduzeta od kriminalaca, uskoro bi mogla biti ponuđena na prodaju na aukcijama, po uzoru na rješenja koja se već godinama primjenjuju na Zapadu, izjavio je za Banjaluka.net Zoran Stanišljević, direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom RS.

On je precizirao da će ova institucija inicirati promjene zakona kako bi stvorili zakonski osnov za organizovanje aukcija na kojim će nuditi imovina, koju su sudovi, na osnovu pravosnažnih presuda, trajno oduzeli od osuđenih kriminalaca nakon što je utvrđeno da je stečena na nezakonit način.

– Plan nam je da, pored aukcija, sve ono čime upravljamo i šta nudimo, izložimo javnosti i putem interneta kako bi svim zainteresovanim omogućili kupovinu- ističe Stanišljević za Banjaluka.net.

Prema njegovim riječima, ova agencija, koja je osnovana još 2010. godine, trenutno upravlja sa imovinom vrijednom 3,2 miliona KM.

Ta imovina se, kako kaže, uglavnom prenosi u vlasništvo Vlade RS, koja dalje odlučuje šta će raditi sa zaplijenjenim stvarima. Takav je slučaj, između ostalog, i sa imovinom Zorana Ćopića, presuđenog saradnika “kralja kokaina” Darka Šarića, koji je, kako je utvrđeno u sudskom postupku, novcem od prodaje droge kupio bijeljinsku Šećeranu, ali i privatni avion.

(Banjaluka.net)