Vijesti 29.08.2018.

KAO U BIVŠOJ NAM DRŽAVI Banjaluka oživljava model socijalnog stanovanja

ČITANJE: 4 minute

U Srpskoj bi uskoro po prvi put trebalo da bude usvojen Zakon o socijalnom stanovanju, a Banjaluka je požurila i već pripremila odluku za ostvarivanje ovog prava.

Da postoji potreba za stambenom podrškom građanima, pokazuju i podaci Agencije za statistiku BiH iz 2013. godine, kojima su se nadležni vodili prilikom izrade ovog dokumenta, a po kojima je čak 25 odsto od ukupnog broja stanovnika BiH ispod relativnog praga siromaštva.

Posljednje informacije Centra za socijalni rad pokazuju i da u Banjaluci ima oko 700 korisnika novčane pomoći.

Socijalno stanovanje je model pomoću kojeg država i lokalne zajednice direktno pomažu siromašnim građanima da obezbijede krov nad glavom. Grad Banjaluka trenutno ima tri stana namijenjena za socijalno zbrinjavanje građana, a u okviru Regionalnog stambenog programa do polovine 2019. godine biće izgrađeno još 48 stanova u Kuljanima za ugrožene kategorije ljudi.

Kako se navodi u odluci, o kojoj će odbornici raspravljati na septembarskoj sjednici, za socijalno stanovanje mogu konkurisati građani u stanju socijalne potrebe, penzioneri bez porodičnog staranja, izbjegli i raseljeni, građani oboljeli od teških bolesti, i mladi bračni parovi do 35 godina.

Oni kojima bude dodijeljen stan, kažu nadležni, zakupninu će plaćati po cijeni nižoj od tržišne, a to bi, po nacrtu Zakona o socijalnom stanovanju, moglo da znači tek jednu KM po metru kvadratnom.

Takođe, određenim kategorijama Grad će subvencionisati zakupninu, tako će neki u stanovima živjeti i potpuno besplatno. Novac za subvencionisanje zakupnine biće obezbijeđen iz gradskog budžeta, budžeta nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti, te donacijama.

Socijalno ugroženi

Pravo na subvenciju zakupnine imaće korisnici i porodice koje se nalaze u stanju socijalne potrebe i nezaposleni čiji ukupni mjesečni prihodi po članu domaćinstva po svim osnovama ne prelaze 15 odsto od prosječne plate u Srpskoj u prethodnoj godini.

Penzioneri

Stariji od 65 godina koji nemaju nekretnine u posjedu, niti imaju nekoga ko ih je dužan po zakonu izdržavati ili takve osobe nemaju materijalnih sredstava, i ako mjesečna primanja po članu njihovog porodičnog domaćinstva ne prelaze 50 odsto od najniže penzije u Srpskoj.

Izbjegli i raseljeni

Pravo na subvenciju imaju izbjegli i raseljeni i povratnici kojima su dodijeljene stambene jedinice po modelu socijalnog stanovanja: ako im ukupni prihodi po članu porodičnog domaćinstva ne prelaze 15 odsto prosječne plate zaposlenih u Srpskoj i koji nemaju nekretnine u posjedu. U slučaju da posjeduju nekretnine, ukupni prihodi po članu domaćinstva po svim osnovama ne mogu prelaziti visinu od 15 odsto od 12 prosječnih plata u Srpskoj.

Bolesni

Zakupnina će se subvencionisati i građanima sa oboljenjima: teško zdravstveno stanje uzrokovano oboljenjem od profesionalne bolesti, šećerne bolesti, karcinoma, leukemije, tuberkuloze, paralize i teških duševnih oboljenja, čija primanja po članu domaćinstva ne prelaze 50 odsto od najniže prosječne penzije i koje nemaju nikoga da ih izdržava.

Mladi parovi

Mladim bračnim parovima koji nisu stariji od 35 godina, koji ne mogu riješiti stambeno pitanje po tržišnim uslovima i ako im ukupni prihodi po članu domaćinstva mjesečno ne prelaze 25 odsto prosječne plate zaposlenih u Srpskoj, subvencionisaće se polovina zakupnine.

Mladi sa kojima smo razgovarali ističu da im je ekonomska podrška neophodna na početku zajedničkog života.

– Stanova je ipak premalo za sve ugrožene građane koji nemaju krov nad glavom, tako da će tek nekolicina imati tu sreću da ne mora plaćati skupu kiriju, koja košta od 200 do 400 KM u Banjaluci. Nadam se zato da će za mlade porodice osmisliti neki skroz novi koncept, kao što je gradnja jeftinijih stanova – rekla je tridesetogodišnja Milena D., koja sa suprugom živi kao podstanar, jer ne mogu podići stambeni kredit.

Višečlane porodice

Iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“ podsjećaju da od oko 630 familija, oko 120 još nije stambeno zbrinuto. Dio njih je, kaže predsjednik Jovan Radovanović, počeo graditi svoju kuću, ali još su daleko od završetka, pa mnogi stanuju kod rodbine ili plaćaju smještaj. Grad je  raspisao poziv za dodjelu do 5.000 KM ovim porodicama za sanaciju stambenih objekata.

(Srpskainfo)