Vijesti 04.11.2020.

Kapaciteti zdravstvenih ustanova preopterećeni, 5.000 Banjalučana u izolaciji

ČITANJE: 2 minute

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić istakao je da ova zdravstvena ustanova na lokaciji Paprikovac planira gradnju Instituta za onkologiju i Klinike za pshijatriju.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem, Đajić je naveo da je u kompleksu UKC-a planirana i gradnja zgrade Medicinskog fakulteta, Medicinske škole, kao i Centra za obrazovanja i istraživanje, te da su svi projekti planirani uz podršku Vlade i Grada.

“Uz podršku Vlade Republike Srpske i Grada Banjaluke planirana je i gradnja objekta za transfuziju. U planu je rekonstrukcija zgrade Ginekologije i Klinike za dječije bolesti, kao i izgradnja garaže”, rekao je Đajić novinarima nakon sastanka.

Đajić je dodao da su svi planovi UKC-a uvršteni u regulacioni plan Grada Banjaluka, čije rukovodstvo čini sve što je u njihovoj nadležnosti da doprinesu da ova zdravstvena ustanova postane najmoderniji zdravstveni centar u regiji.

Radojičić je izrazio zahvalnost zdravstvenim radnicima i UKC-u koji proteklih osam mjesece čine ogromne napore da se izbore sa epidemijom virusa korona.

“UKC se svakodnevno prilagođava novom talasu virusa koji je oko nas, reorganizuje svoje prostorne i kadrovske kapacitete kako bi odgovorio na zahtjeve povećanog broja pacijenata”, naveo je Radojičić.

On je istakao da su kapaciteti zdravstvenih ustanova svih nivoa preopterećeni, zbog čega je apelovao na građane sa minimiziraju broj kontakata i izbjegavaju okupljanja.

“Mi smo sa jučerašnjim danom imali više od 5.000 lica u Banjaluci koja su ili registrovani kao pozitivni ili su u izolaciji jer su bili u bliskom kontaku sa pozitivnim”, rekao je Radojičić.

Kad je riječ o strateškom razvoju UKC-a, Radojičić je istakao da zajedno rade na svemu što je nadležnost grada, jer je neophodno da se kapaciteti UKC-a razvijaju za vrijeme koje dolazi i u kojem zdravstvo treba da se bori sa bolestima 21. vijeka.

“Grad će se, nakon pandemije, vratiti besplatnim pregledima za bolesti koje su zabilježene kao najkritičnije, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja, kako bi se prevencijom izvršilo rano otkrivanje bolesti i blagovremeno liječenje”, istakao je Radojičić.

(Srna)

Oznake: UKC RS