Vijesti 17.01.2016.

Kapalica za oči patent penzionera iz Banjaluke

ČITANJE: 1 minuta
kapalica
Kapalica za oči – patent je Čedomira Grbića, penzionera iz Banjaluke. Oficir nekadašnje JNA, na ideju za kapalicu je došao kada je obolio od glaukoma.

Grbić živi sam, a dobio je obavezu da dva puta dnevno u oči kapa tri vrste kapi. Njegov praktični duh naočarama je dao novu funkciju i tako je nastala kapalica.

-Kapalica se sastoji, kao što možete vidjeti, od rama, školjki za oči, ručica i adaptera sa flašicom- objašnjava Čedo Grbić.

Kapalica se koristi tako što se blago podignu kapci, stavi kapalica, glava zabaci unazad i pritiskom na bočicu ukapaju kapi. Čedo svakodnevno dorađuje svoj izum i primjećuje neke nedostatke koje otklanja. Kaže, pronašao je optičara sa kojim ima dobru saradnju i koji mu je napravio nekoliko probnih primjeraka. Želja mu je da uradi bar jednu seriju koja bi došla do kupaca.

-Onda bih ili sklopio ugovor sa jednom kvalitetnom firmom ili bih dao djelimično da se izrađuju pojedini dijelovi, a ja bih sa mojom firmom vršio sklapanje i servisiranje i tako bih išao sa jednom skromnom serijom od oko 100 komada kapalica- priča Grbić.

Za sada, priča Grbić, izrada kapalice košta između 100 i 150 maraka. U serijskoj proizvodnji cijena bi bila znatno niža.

Čedo svoj izum uspješno koristi i testira na sebi već osam godina. Ali, kaže, džaba izum i patent, ako cijela priča ostane u njegova četiri zida.

(ATV)