Vijesti 10.01.2016.

Kapetan Dragan: Pobijediću Hrvatsku na sudu

ČITANJE: 2 minute
kapetan-dragan-vasiljkovic
Kapetan Dragan Vasiljković, koji se nalazi u splitskom zatvoru zbog optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj, rekao je da ništa što mu se stavlja na teret nije uradio i da će pobijediti Hrvatsku na sudu.

On je istakao da je spreman za “megdan bez oružja”, ali da se do posljednjeg trenutka nadao da će se braniti sa slobode.

-Dobro sam i spreman sam za odbranu- rekao je Vasiljković nakon podizanja optužnice.

On ističe da je sa 10 godina iza rešetaka, koliko je proveo čekajući optužnicu, uključujući zatvorske dane u Australiji, rekorder sa pritvorskim stažom.

Kapetan Dragan je naveo da je optužnica došla “u pet do 12”, pošto je Županijsko tužilaštvo u petak, 8. januara, dan prije isteka roka, objavilo da je optužnica podignuta.

Krajnji rok je bila subota, 9. januar, koja je ujedno i neradni dan, a da se zakasnilo Vasiljković je mogao da se brani sa slobode.

Istog dana kad mu je uručena optužnica, sud je odbio da se, u zamjenu za garanciju od 700.000 evra, on pusti na slobodu.

NJegov advokat u Hrvatskoj Slađana Čanković je rekla da su Vasiljkoviću povrijeđena osnovna ljudska prava jer ne postoji više nijedan razlog da bude u pritvoru, što pokazuje sudska praksa u Hrvatskoj.

-Dobro ćemo se pripremiti, ako do suđenja dođe- rekla je ona, napominjući da se za sada ne zna da li će njenom klijentu biti suđeno u Splitu, Šibeniku ili Zagrebu.

Ona je dodala da diplomatski predstavnici Australije često posjećuju Vasiljkovića u zatvoru, a u kontaktu je i sa porodicom.

Kapetan Dragan je prije pola godine izručen iz Australije u Hrvatsku po hrvatskoj potjernici koja ga tereti za paljenje kuća i ubijanje civila u Kninu i Glini tokom rata u Hrvatskoj.

(Srna)