Politika 14.03.2016.

Karadžićev advokat: Neviđeni pritisak za osuđujuću presudu

ČITANJE: 3 minute
karadzic
Advokat Marko Sladojević, član tima odbrane prvog predsjednika RS, Radovana Karadžića, pred Haškim tribunalom, tvrdi da haško tužilaštvo i zapadni mediji vrše neviđeni pritisak na sudsko vijeće da donese osuđujuću presudu u slučaju protiv njegovog klijenta!

Komentarišući za Press izjavu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca za Frans pres, u kojoj je Bramerc predstojeću presudu u slučaju protiv bivšeg predsjednika RS nazvao istorijskom, Sladojević kaže da nije optimista u vezi s tim da će sudsko vijeće moći nepristrasno da donese argumentovanu pravničku odluku u ovom predmetu.

– Zapadni mediji i haško tužilaštvo stvorili su klimu u kojoj se oslobađajuća presuda Radovanu Karadžiću posmatra kao nešto nemoguće! Taj pritisak je posljednjih mjeseci doslovno postao nevjerovatan i nisam optimista da je sudsko vijeće, u kojem sjede živi ljudi od krvi i mesa, u stanju da se odupre takvom pritisku – kaže Sladojević.

Nepovoljan ishod

On dodaje da, za razliku od članova tima odbrane koji dijele njegovo mišljenje da u ovakvim, kako ih on naziva, nenormalnim uslovima nije realno očekivati povoljan ishod presude, čije je izricanje zakazano za 24. mart, bivši predsjednik Srpske nije izgubio vjeru u to da će pravda na kraju pobijediti.

– Karadžić s velikim optimizmom iščekuje presudu s obzirom na to da nijedan neutralni pravni ekspert, koji je pratio tok suđenja i koji je imao uvid u dokaze koje su odbrana i tužilaštvo iznijeli za vrijeme postupka, ne bi mogao da utvrdi postojanje Karadžićeve krivice za događaje koji su mu stavljeni na teret. Optužnica za Srebrenicu razbijena je u paramparčad dokazima odbrane koji su pokazali da naš klijent ne samo da nije naredio ubistva zarobljenih srebreničkih Bošnjaka, već da o tom događaju, u vrijeme kada se zbivao, nije imao apsolutno nikakvih saznanja! Slična situacija postoji i sa ostalim dijelovima optužnice i kao pravnik i advokat s velikim interesovanjem ću pratiti način na koji bi sudsko vijeće moglo da obrazloži eventualnu osuđujuću presudu. Ponavljam da nisam optimista, znajući dosadašnju praksu u radu Haškog tribunala, kao i nezapamćen medijski pritisak koji se vrši u pravcu toga da Radovan Karadžić bude drakonski osuđen – zaključuje Sladojević.

Političar najvišeg ranga

Inače, u izjavi za Frans pres, koju su prenijeli brojni domaći i strani mediji, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc istakao je da je predstojeća presuda Radovanu Karadžiću važna i zbog toga što se radi o, kako je rekao, političaru najvišeg ranga.

– Mnogo je važnih procesa bilo u ovom sudu i mnogo važnih presuda, ali presuda Karadžiću će sigurno biti jedna od najvažnijih u istoriji Haškog tribunala. Presuda Karadžiću je veoma važna u pogledu utvrđivanja odgovornosti političkih lidera za stradanje vlastitog naroda. Svima nam je poznata izreka da je odložena pravda zapravo poreknuta pravda, ali u ovom specifičnom slučaju nikad nije suviše kasno. I to će žrtvama donijeti zadovoljenje pravde – rekao je Bramerc.

Proces trajao pet godina

Suđenje Radovanu Karadžiću za navodne ratne zločine koje je kao predsjednik RS i glavnokomandujući Vojske RS počinio za vrijeme građanskog rata u BiH počelo je 29. oktobra 2009. godine, a završeno je 7. oktobra 2014. iznošenjem završnih riječi tužilaštva i odbrane. Pred sudsko vijeće Haškog tribunala u predmetu “Karadžić” ukupno je izvedeno 586 svjedoka, a od tog broja tužilaštvo je izvelo 337 svjedoka, odbrana 248, dok je jedan svjedok davao iskaz na poziv sudskog vijeća.

(Press)