Vijesti 07.04.2016.

Karamarko: Ne pravimo mi Srbiji problem, sama ga pravi

ČITANJE: 1 minuta
tomislav karamarko
Potpredsjednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko izjavio je da će Srbija imati podršku hrvatske vlade da uđe u EU, ali da mora da ispuni sve standarde za ulazak.

“Srbija mora da usvoji sve one standarde koje smo morali da usvajamo svi mi koji smo pristupali Evropskoj uniji. To smo činili u dugim pregovorima koji su nekad bili dramatični. To nije lak proces i pred Srbijom je vrlo težak put”, izjavio je Karamarko novinarima u Koprivnici, prenijela je agencija Hina.

On je naglasio da Hrvatska ima “neke svoje zahtjeve koji su logični” i da želi da Srbija bude “kvalitetan član EU” u čemu će joj, kako je rekao, Hrvatska pomoći, ali ne na način da popušta.

Na pitanje hoće li Hrvatska dati “zeleno svjetlo” za otvaranje poglavlja 23 (o pravosuđu) prije nego što Srbija povuče sporni zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine na području bivše SFRJ, Karamarko je odgovorio da Srbija “ne može da glumi mali Hag u ovom dijelu Evrope”.

-Ne pravimo mi Srbiji probleme, ona sama sebi stvara probleme- ocijenio je Karamarko.

Hrvatski mediji prenijeli su večeras da radna grupa unutar Savjeta EU koja se bavi pitanjem proširenja skinula s dnevnog reda tačku o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu Srbije zbog izostanka zvaničnog stava Hrvatske o tome.

(Agencije)