Politika 20.10.2022.

KARAMATIĆ: Bošnjaci će nas moliti da otcijepe “Trokutistan”, ali nećemo im dozvoliti

ČITANJE: 2 minute

„Molićete nas da se otcijepite, ali neće moći”, poručio je bošnjačkim političarima u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne predsjednik Hrvatske seljačke stranke i član predsjedništva Hrvatskoga narodnog sabora Mario Karamatić.

„Od bošnjačke politike očekujem da će dolaziti najave otcjepljenja, ali nema im od toga ništa. Nećemo dozvoliti otcjepljenje Trokutistana, BiH će ostati jedinstvena dok mi i ljudi iz međunarodne zajednice ne odlučimo drugačije“, pojasnio je.

Najavio je da će se “ići sa svim zakonskim mogućnostima u osporavanje otete hrvatske pozicije u krnjem Predsjedništvu BiH od strane Željka Komšića”.

„Nadam se da neće biti 16 godina na vlasti“, kazao je Karamatić te objasnio kako je pravno gledano prekršen Aneks četiri Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. „Komšić ima legalitet izbora, no nema legitimitet hrvatskoga biračkog tijela. Legitimitet ima od bošnjačkog biračkog tijela i ne može biti hrvatski član Predsjedništva BiH. Na osnovu toga HNS će pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu BiH. Borjana Krišto je legitimna hrvatska članica Predsjedništva BiH, kazao je Karamatić.

Ističe kako će se usporedo ići i diplomatskim kanalima preko međunarodne zajednice da se “upozori Christiana Schmidta na grubu otimačinu prava Hrvata”.

„Nemamo pravne mogućnosti blokirati saziv Parlamenta i sebe bismo doveli u nezahvalnu poziciju jer bi bošnjačka politika popunila klubove u Domu naroda s ljudima koji ne bi imali nikakav legitimitet hrvatskog biračkog tijela. Ono što će HNS učiniti je proglasiti Komšića nepoželjnom osobom na teritoriju gdje žive dominantno Hrvati“, kazao je Karamatić i dodao da što se tiče formiranja vlasti HNS ima jasnu poruku da se s DF-om neće pregovarati.

Naglasio je kako će kao jedina zeleno-lijeva parlamentarna opcija u BiH posebnu pozornost posvetiti praćenju načina popunjavanja izaslaničkih mjesta u Klubu Ostalih.

„Tu mislim na nacionalne manjine Židove, Rome, Mađare, Čehe… jer ovo što sada imamo je prijevara od strane bošnjačke politike. Kao zeleno-lijeva opcija dužni smo štiti manjine“, rekao je Karamatić, prenosi hms.ba.

(SB)