Vijesti 05.01.2023.

Karan: Građani mogu biti sigurni i mirni povodom obilježavanja 9. januara

ČITANJE: 4 minute

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan poručio je građanima da mogu biti sigurni i mirni povodom obilježavanja 9. januara i ukazao da su svi oni koji su protiv tog praznika, i protiv Republike Srpske.

“Sve u vezi sa medijskim napadima protiv Dana Republike samo je dokaz koliko je bila mudra i ispravna politika i prije 31 godinu, da se stvori Republika Srpska”, rekao je Karan novinarima uPalama nakon sastanka sa direktorom Policije Sinišom Kostreševićem i načelnikom Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimirom Šehovcem.

Karan je istakao da je Republika Srpska dokaz da biološki i duhovni nestanak jednog naroda može spriječiti samo njegova država.

“Te 1992. godine srpski narod je bio biološki i duhovno ugrožen raspadom Jugoslavije. Stvaranje Republike Srpske je garancija uspješnog, normalnog života ne samo srpskoga naroda u Srpskoj, nego svih građana u Republici Srpskoj”, naglasio je Karan.

On je rekao da je Dan Republike Srpske ustavan i zakonit.

“Često čujemo od nekih samozvanih ili međunarodnih zvaničnika da je Dan Republike Srspke neustavan. To nije tačno. Ustav BiH je tačno predvidio da je to pitanje koje se reguliše Ustavom Republike Srpske, da je pitanje praznika pitanje Republike, koja je to uspješno odredila Zakonom o praznicima Srpske i Zakonom o Danu Republike Srpske. Potvrdu, istrajnost i vječnost tog datuma potvrdili su i građani Srpske na svom referendumu”, naveo je Karan.

On je rekao da je Ustavni sud BiH, koji je politički, pokušao da posredstvom 9. januara svojim političkim odlukama promijeni istorijske činjenice, istorijske događaje.

“I ova odluka Ustavnog suda BiH, kao i druge odluke tog suda bile su isključivo usmjerene protiv Republike Srpske”, rekao je Karan i dodao da su danas, uoči proslave 9. januara, u posjeti Policijskoj upravi na Palama, opštini koja je rodna kuća Republike Srpske, kako bi se upoznali o stanju bezbjednosti, koje je ocijenio kao dobro.

Prema njegovim riječima, MUP Srpske je upoznat o bezbjednosnim događajima u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, prati sve i imaće adekvatne odgovore.

On je naglasio da, bez obzira na blizinu entitetske granice, MUP Republike Srpske ima dovoljno kapaciteta i podataka, pa nema bojazni da se može dogoditi bilo šta što bi moglo prevazići njihove kapacitete.

Karan je rekao da su svi koji najavljuju barikade, kontrolne punktove i proteste povodom obilježavanja Dana Republike u Istočnom Sarajevu protiv BiH, koja se sastoji od Republike Srpske i Federacije BiH.

“Republika Srpska je federalna jedinica BiH. Mi smo pola ove zemlje. Te ‘velike patriote’ ne razumiju da se, kada su protiv Republike Srpske, direktno bore protiv BiH i to u političkom smislu. U bezbjednosnom smislu njihove prijetnje su za nas apsolutno beznačajne. Ja ih doživljavam isključivo u kontekstu nekih politika”, rekao je Karan i dodao da lično ne misli da su građani u FBiH protiv Republike Srspke.

On smatra da bi, kada bi pitali običnog čovjeka u gradu Sarajevu, rekao da niko nikome ne treba da spori da slavi svoj praznik, pogotovo praznike koji su zasnovani na istorijskim činjenicama.

“Mi ne volimo 1. mart, a nismo rekli njima (Bošnjacima) da ga slave 2. marta. Nećemo ga nikada voljeti, jer je 1. mart za nas sinonim tragičnog sukoba u BiH, kada je poginula porodica Gardović. U simboličnom smislu svi bismo mi bili Gardovići, da nije bilo 9. januara”, poručio je Karan.

Karan je pozvao građane Sarajevsko-romanijske regije i Republike Srpske da dođu i svojim prisustvom uveličaju proslavu Dana Republike i sa mirnim porukama, kako i dolikuje, u mirnom okruženju svi proslave praznik.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević rekao je da je veliki dio posla završen, da su u toku generalne probe u kojima učestvuju policijski ešaloni, tehnika i oprema, te da provjeravaju i budnost obezbjeđenja.

Kostrešević je naveo da više od 800 policijskih učesnika učestvuje direktno u obezbjeđenju, da je komunikacija sa Kantonom Sarajevo i drugim jedinicama korektna, te da o pozivima na nemire i proteste nisu obaviješteni od zvaničnih institucija ili policijskih agencija.

“To su nekakve organizacije koje pokušavaju napraviti bespotrebnu tenziju. Ne sumnjam da će sve proteći u potpunom miru 9. januara u Istočnom Sarajevu, kako i dolikuje jednoj proslavi”, rekao je Kostrešević.

(Srna)